Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМПЕНСАТОРКИТЕ ЩЕ ВЛАСТВАТ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ ВЕК

Играчи, разпределени в три основни опозиционни отбора, атакуваха безплодно правителствените проектопромени в приватизационния закон. Този четвъртък, докато обсъждаха на второ четене измененията, членовете на парламентарната Икономическа комисия удариха по една твърда секира на всички предложения, направени от представителите на ПГДЛ, Евролевицата и ОНС. Три депутатски тандема отстояваха на практика позицията на Демократичната левица - съавторската група: Атанас Папаризов, Георги Пирински, Стефан Стоилов и Янаки Стоилов и двойките Михаил Миков - Татяна Дончева, Стефан Нешев - Иван Борисов. Това са главните критикари, подготвили и подали писмено в определения срок своите идеи за новата приватизационна стратегия. А в състоялия се на живо дебат най-спорно се оказа предложението на правителството Министерският съвет да поеме сключването на големите сделки, а Народното събрание да ги одобрява. В дълга словесна схватка по темата позиции кръстосаха заместник-министърът на икономиката Левон Хампарцумян, който от името на кабинета пледира за споделяне на отговорността между институциите и заместник-председателя на парламентарната Икономическа комисия Атанас Папаризов. Въпреки че в крайна сметка предложението бе прието, фактически без ясен отговор увиснаха няколко съществени въпроса. На първо място, доколко ще са доволни стратегическите инвеститори, ако в българския парламент им се разнищват офертите? И ако някой недоволен кандидат-купувач оспори дадена сделка, кого ще трябва да съди - Народното събрание или Министерския съвет, които са колективни органи?


Дискусионен бе е и проблемът с назначаване на изпълнителните директори на Агенцията за приватизация. Опозицията застъпи становището, че след като това се вменява в прерогативите на Министерския съвет ролята на надзорния съвет на агенцията се обезсмисля, защото той няма да може да сменя шефовете й, ако те не си вършат работата. Тези аргументи не бяха възприети. Отхвърлено беше и предложението на депутата от Евролевицата Иван Бойков всички органи по чл.3 от приватизационния закон, оторизирани да продават държавна собственост, да приключат своята дейност до края на 2000 г. и след това тя да мине в разпореждане на Агенцията за приватизация.


Членовете на Икономическата комисия не одобриха и идеите на групата на Папаризов народните представители да имат достъп до всички приватизационни договори и анексите към тях и до цялата информация, събирана от органите по чл.3 при осъществявания от тях следприватизационен контрол.


Спорни бяха и предложените от правителството ограничения на досегашните преференции за РМД-та. Според депутата от СДС Венцислав Величков тези кандидат-купувачи трябвало да плащат кеш не 10, а 25% от цената на сделката, срокът на разсроченото им плащане да се свие не до пет години, както предвижда правителството, а до три. Освен това Величков предложи досегашният 10-процентен коефициент за дисконтиране на цените, давани от РМД-инвеститорите, вместо на 16 да се вдигне на 25 процента. Качването на летвата бе одобрено от заместник икономическия министър Левон Хампарцумян, но той не прие за разумни другите две идеи на депутата. Ако поискаме от работническо-мениджърските екипи да платят в брой 25% от цената по съответната сделка - заяви Хампарцумян - ще тласнем тези по принцип бедни купувачи към онези, които имат пари и ползват задкулисно РМД-та като инструмент за придобиване на собственост.


Интересното е, че през комисията не можа да мине и предложението на Светослав Лучников - 31 декември 2000 г. да отпадне като краен срок, до който е възможно разплащането по приватизационни сделки да става с компенсаторки. Все пак реверанс към тази идея бе решението срокът да се удължи до края на 2001 година.


Последната дума за основния ремонт на приватизационния закон ще имат народните представители, които вероятно още следващата сряда ще обсъдят на второ четене промените в пленарна зала. Повече от сигурно е обаче, че там просто ще се повтори картинката, нарисувана в Икономическата комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във