Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Компенсаторки за късмет

Владислав Панев - председател на съвета на директорите на УД Статус Капитал АД

Тройно поскъпнаха поименните компенсационни бонове само за година (от 25 на 80% от номиналната им стойност), без да ги тласка никаква стимулираща новина. Допреди седмица интересът към тези инструменти изглеждаше странен. Още повече че събратята им - компенсаторните записи за обезщетяване на собственици на градски имоти, през цялото това време се търгуваха на неприлично ниските нива от 18% от номинала им. Единствената разлика в приложението на двата вида книжа е, че с едните може да се купува земя от държавния поземлен фонд. В интерес на истината министър Мирослав Найденов още миналата есен заяви, че има желание да продава земя, за да подкрепи държавния бюджет. След което се отметна от думите си с молба да спрат спекулациите и че земя няма да се приватизира.


Мистерията около поскъпването на боновете се разбули в понеделник (20 август), когато бе публикувана обява на земеделското министерство за продажба на държавна земя в 26 области на страната (практически във всички освен в София-град и в Габрово). На следващия ден министерството уточни, че за продан изцяло срещу непарични средства са обявени 154 хил. декара земи. Появиха се информации, че едри земеделци са изкупували от правилните компенсаторки за десетки милиони номинал, с което са наложили един вид монопол над пазара.


Което ще рече, че ако отсега нататък някой реши да играе на вече обявените търгове, то той ще трябва да плати много повече, за да си набави нужните му количества бонове, което прави безпредметно участието му на търга. Така новината, която зарадва притежателите на компенсационни бонове, остави горчив привкус в участниците на фондовия пазар.


Обявата за търга съвпада по време с лудото покачване на цените на земеделските земи. Говори се за стойности от порядъка на 1300 лв. за декар в Добруджа, та и вече се изкупуват ниви дори и в региони като Видинско, където доскоро практически нямаше търсене, поради някои особености на региона.


Очаквам през следващите седмици търговията да става в рамките на 70-90% от номинала на книжата. По-големи стойности също са възможни, но при тях участието на търгове с минимални цени на качествените имоти от 500-1000 лв. за декар става безпредметно.


Съветът ми към собствениците на компенсационни бонове е да продават на сегашните нива, тъй като с приключването на плащанията по търга интересът към тежи книжа ще спадне.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във