Банкеръ Daily

"Кофас":

Компаниите в несъстоятелност у нас ще се увеличат с 25-30%

Българските компании в несъстоятелност ще се увеличат с 25-30%. Ясно е, че всеки ангажимент, поет преди кризата, не може да се изпълни след нея. В тази връзка средните срокове на забавяне на плащанията между бизнесите се увеличават, а доверието между компаниите намалява. Това заяви Пламен Димитров, управител на “Кофас България” пред Bloomberg TV.

Според експерта няма сектор, който да не е засегнат от настоящата криза, включително и традиционни сектори като хранително-вкусовата. Димитров посочи, че се очаква минимум 25% ръст на несъстоятелността в глобален мащаб спрямо миналата година, а в страни като САЩ се очаква този ръст да бъде близо 40%. 

Управителят на “Кофас България” каза още, че в момента процес на събиране на вземания реално няма, защото съдебната система не работи. “Така се натрупват случаи, с които после ще затрупаме системата. Но се опитваме да не стигаме до съд и да влезем в положение на всеки един платец чрез договаряния и разсрочвания”, посочи той, откроявайки няколко прилики на настоящата криза с тази от 2008 г. - над 35% от големите покупки ще бъдат прекратени, над 70% от хората ще съкратят няколко от почивките си и като цяло ще има намалено търсене на стоки и услуги.  

Димитров прогнозира, че се очаква свиване на БВП с поне 1,5% на глобално ниво, 6-7% за най-силните икономики на Европа и 3% за България.  “Мерките, които виждаме от правителството, имат логика, но може да се направи повече. Ще се допитаме за помощ. Ако и ние имаме държавна подкрепа, можем да задържим лимити и да подпомогнем бизнеса. Ще предложим германският модел да бъде приложен и в България”, заключи управителят на “Кофас България”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във