Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компаниите от "кратката листа" потвърдиха готовността си да подадат обвързващи оферти за АЕЦ "Белене"

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ "Белене", Министерството на енергетиката изпрати писма до компаниите от "краткия списък" (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. Фирмите от "краткия списък" са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

В определения срок до 31 януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания" ЕАД, съдържаща информация по проекта.

Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май тази година.

"Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да си осигурим енергийна сигурност", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова вчера на среща с делегация от Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, водена от Нобухиро Муроя, заместник-генерален директор по управление и планиране на Агенцията. Експертите бяха на посещение в България, за да се запознаят с изпълнението на националната политика в областта на безопасното използване на ядрената енергия и държавното регулиране и контрол на тази дейност. Визитата се проведе във връзка с решение на Министерския съвет от миналата година България да кандидатства за членство в Агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във