Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компанията AББ ще строи съоръжение за зарядни станции за е-мобили за 30 млн. долара

От компанията наскоро съобщиха, че ще осигурят технологията за зареждане на болидите от трето поколение (Gen3) в световния шампионат на FIA ABB Formula E - първото световно състезание само с електромобили.

Водещата световна технологична компания АББ започва строителството на новото си съоръжение в Сан Джовани Валдарно (Италия), което ще служи като глобален център за върхови постижения и производствен обект за зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. Очаква се съоръжението с площ 16 000 кв. метра да започне да работи до края на 2021 година.

Като световен лидер на пазара на решения за електрическа мобилност, инвестицията от 30 млн. щатски долара в това ново съоръжение е допълнително доказателство за постоянния ангажимент на АББ да стимулира иновациите в този бързо развиващ се сектор. Това следва инвестиция в размер на 10 млн. щатски долара в нов изцяло устойчив глобален централен офис за електрическа мобилност и център за научноизследователска и развойна дейност (НИРД), изграден в кампуса на Техническия университет в Делфт, Хеертйеслаан, Нидерландия, който официално трябва да започне работа по-късно тази година.
Новият завод ще произвежда цялото портфолио на АББ от DC зарядни станции за електрически превозни средства, от устройства за домашна употреба до системи за инсталиране в обществени зони и такива, посветени на градския обществен транспорт. Освен това, той ще спомогне допълнително за растежа и иновациите на АББ в сектора на електрическата мобилност.
„Днес е важен момент за нашия бизнес за електрическа мобилност", казва Джампиеро Фризио, ръководител на дивизия „Интелигентно захранване“ на АББ. "Ние в АББ движим напредъка в сектора от повече от десетилетие и това ново, най-съвременно съоръжение ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на глобалния преход към електрическа мобилност с нулеви емисии.“
Междувременно, интегрирането на възобновяеми източници на енергия като слънчеви панели на покрива, оптимизирана система за отопление и охлаждане и въвеждането на електрически парк от превозни средства за служителите, логистичните, търговски и сервизни екипи ще помогнат за намаляване на въздействието на съоръжението върху околната среда.
Компанията има опит в разработването на устойчиви транспортни решения. От своето навлизане на пазара за зареждане на електрически превозни средства преди десетилетие, АББ има продадени повече от 14 000 бързи DC зарядни станции в над 80 държави. Наскоро АББ получи наградата Глобален лидер в електрическа мобилност за 2019 г., за ролята си в подкрепа на международното приемане на решения за устойчив транспорт.
От компанията наскоро съобщиха, че ще осигурят технологията за зареждане на болидите от трето поколение (Gen3) в световния шампионат на FIA ABB Formula E - първото световно състезание само с електромобили.

 

Шведско-швейцарската компания АББ има бизнес и у нас

Първата производствена база на АББ в Петрич е построена през 1996 година върху обща площ от 5000 кв. метра. Петричкият клон на компанията произвежда продукти за управление ниско напрежение и монтиране върху DIN шина. Клиенти на завода са компании на АББ от Германия, Италия и Швейцария.

В края на миналата година бе открита най-новата производствена база в България - отново в Петрич. Тя ще създаде още 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане. Съоръженията включват производствено хале с площ от 3500 кв. м, административна част и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите. Новият завод е инвестиция на зелено в размер на 7 млн. лева и е изграден до първата производствена база на АББ в Петрич.

"През последните 25 години АББ е инвестирала над 230 млн. лева в България и този завод е поредното доказателство за последователния ход на развитие на нашата компания в страната", заяви Десислава Михтарска, управител на новия завод в Петрич.

Освен двете си производствени бази в Петрич, АББ разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в Раковски. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията разполага с над 2800 служители в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във