Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компания от Кипър ще участва в събирането на тол такси

Въпреки оплакванията на браншовите организации Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство започнаха тестовете на тол системата. Това ще продължи три месеца - до 15 август, когато трябва да започне реалното електронно събиране на такси от водачите.

Началото на тестовете бе съпътствано и от подписването на договор с втори оператор за събирането на мизата. Става дума за дружеството "Телетол". На този етап тази дейност е поверена само на "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. От договора с него можем да предположим колко ще струват услугите и на "Телетол". "Интелигентни Трафик Системи" прибира 7% комисионна от всички събрани такси. А очакваният финансов резултат от въвеждането на тол системата е близо 1 млрд. лв. годишно според разчетите на правителството. 

До влизане в сила на контракта с "Телетол" може да се стигне след десетина дни. Това е срокът, в който фирмата да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси и да започне дейност по предоставяне на услуги. Ако през този период не се установи готовност за представяне на услугите, срокът се удължава до доказване, че е постигната оперативна съвместимост, уточняват от АПИ. 

Фирмата "Телетол" изглежда, че е създадена именно за участието в събирането на електронни такси. Част от дейността й, описана в Търговския регистър, е свързана "с внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура". Тя е създадена на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв., разпределен между  "Нованор" и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД. "Нованор" е стартиращо предприятие, разработващо платформи за интелигентни транспортни решения. Колкото до "Инфосистемс интернешънъл", дружеството е собственост на "Информикс груп". Неин собственик пък е кипърското "МГ Октагон инвестмънтс" ООД (MG OCTAGON INVESTMENTS LTD) чрез пълномощника Павел Гечев.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви на брифинг в сряда, че "Телетол" е с изцяло българско участие, а за офшорка не може да се говори, тъй като според него Кипър не присъства в списъка на юрисдикциите с преференциален данъчен режим. "Пари от България през офшорни фирми няма да изтичат и още по-важното е, че този договор не е влязъл в сила. Той може и да не влезе никога в сила, ако от компанията не докажат оперативна съвместимост със системата", обясни Нанков. 

Зам.-министърът съобщи, че има още едно подадено заявление за доставчик на услуги за тол системата. Той добави, че в четвъртък премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представителите на бизнеса, които разкритикуваха прибързаното пускане на тестовия период за тол системата. "Подробности относно тарифите ще станат ясни след утрешната среща", заяви още Николай Нанков.

*Обновена в 18.30 часа на 15 май

Facebook logo
Бъдете с нас и във