Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компания на Гейтс ще получи 80 млн. долара за развитие на реактори

Американският Сенат одобри законопроект, който включва инвестиции за усъвършенствани демонстрационни проекти за атомни реактори. Предложението предвижда и финансиране на изследователски центрове за технологии от следващо поколение като улавяне на въглерод и чист водород.

Законопроектът е определян като най-голямата дългосрочна инвестиция в американската инфраструктура от близо век и първата инвестиция, която да гарантира, че САЩ могат да се справят с климатичната криза. Документът трябва да мине през Камарата на представителите. В него се признава важната роля на модерната атомна енергия за достигане на декарбонизация на национално ниво и се осигурява пълно финансиране за два комерсиални демонстрационни проекта, информира world-nuclear-news.

Програмата, стартирана от Министерство на енергетиката през 2020 г., цели да ускори демонстрирането на усъвършенствани реактори чрез споделено партньорство на разходите с американската индустрия.

Компаниите TerraPower и X-energy ще получат по 80 милиона долара за строителство на демонстрационна централа, която трябва да е готова в рамките на седем години. Основател на TerraPower е милиардерът Бил Гейтс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във