Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комитова се мъчи да спаси ремонтите на пътища

По-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Регионалният министър Виолета Комитова обяви, че екипът й прави всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми. Още в началото на месеца бе съобщено, че парите за текущи ремонти по републиканските пътища свършват, защото възложената работа е с много по-голям обем, отколкото е предвидено за тази година в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Миналата седмица Комитова се срещна с представители на местната власт и фирмите – извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Повод за срещата бе изпратеното от вече бившият председател на управителния съвет на Пътната агенция Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места.

„"Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни“, каза на срещата министърът и подчерта, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

По-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Преди две седмици изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Валентин Вълков сигнализира, че, заради раздаваните от предишното ръководство средства, финансовият ресурс на държавната компания е на своя минимум. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, възложени от АПИ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. От предишното ръководство към контрагенти по такива договори, например, са разплатени 19 млн. лв., без обаче да има одобрение от страна на АПИ.

Комитова подчерта, че плащания за изпълнена дейност ще бъдат правени след проверка на количеството работа и нейното качество.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във