Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Комисионерите в енергетиката

В енергийния сектор трябва да бъдат извършени проверки на всички по веригата от А до Я, за да наложим европейски правила, призова преди дни президентът Росен Плевнелиев. Отсега може да се обзаложим, че апелът на държавният глава ще остане да си виси във въздуха. Не че проблемните области не са ясни отдавна, колкото и някои управници да се правят на ощипани как за пръв път чуват за тях. Нека започнем от парадокса евтиният ток, произвеждан от българските централи, да се изнася зад граница, а хората да купува т.нар. микс, получен от комбинацията между евтин ток от АЕЦ Козлодуй и скъпия, произвеждан от няколко ТЕЦ-а в страната, топлофикациите и зелените централи. След това да минем през гарантираните дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и стигнем до раздадените стотици лицензи за соларни и ветропаркове. За това сега плащат всички потребители. Същевременно навсякъде в енергетиката са концентрирани големи интереси, а оттам идват и тлъстите комисиони за определени играчи. И нито един от тях не е склонен на каквато и да било промяна в наложеното през годините статукво.

Вестник БАНКЕРЪ неведнъж е писал, че печалбите от продажбата на тока зад граница отиват в определени обръчи от фирми.

Първият голям кръг се формира около Енергийна финансова група, собственост на знаковата фигура в българската енергетика Богомил Манчев и бившия директор на врачанския комбинат Химко Николай Вузев. Според официалната информация, поместена на интернет страницата на компанията, към полугодието на 2011 г. тя е продавала средно около 170 мегавата на час за износ към съседни на България държави и неслучайно през същата година инвестира в откриването на нов клон в Македония. От началото на 2013-а фирмата е неизменно сред печелившите в търговете, обявени от енергийния системен оператор за т.нар. търговски права за пренос. Лидерската й позиция бе бетонирана през годините с това, че е редовен купувач на евтината електроенергия, произведена от АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-изток 2.

Около Енергийна финансова група гравитира и Аркадия Сървис. Сред нейните собственици е синът на Николай Вузев - Александър. Групата има връзка и с друг голям търговец на ток на нашия пазар - ЕФТ България. В момента дружеството се управлява от Зоран Ивкович, Йован Крстич и Младен Стийович и е собственост на ЕФТ Холдингс - Дания, зад което пък стои кипърската офшорка ЕФТ Инвестмънт лимитид. От 2005-а до 2008 г. обаче негов изпълнителен директор е все същият Николай Вузев.

През 2010-а прокуратурата започна разследване срещу ЕФТ България, заради сключен договор, по който в периода 2004-2007-а е изнесло в чужбина 8.8 млрд. киловатчаса ток за 316 млн. евро. Обвинението подозираше и трима министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Но разследването потъна в черна дупка и все още не е стигнало до съда. Заради забавянето вероятно ще бъде наказан градският обвинител на София Николай Кокинов.

Другият голям играч в търговията с ток е фирмата Енерджи МТ на Румяна Георгиева. Съдейки по публикации в медиите, тя е част от кръга Фронтиер, свързван с Красимир Георгиев и неговия състудент от Московския институт по енергетиката Румен Овчаров. Официално и Овчаров, и Георгиева отричат да има подобна връзка. Но каквито и да са в действителност отношенията им, по-важното е, че за 2011-а Енерджи МТ е успяла да увеличи над два пъти приходите си. От 27.5 млн. лв. през 2010-а те стигат 69 милиона година по-късно. Реализираната печалба обаче е само 447 хил. лева. За сравнение - година по-рано фирмата е била на загуба от 257 хил. лева.

Енерджи МТ играе на енергийния пазар и с едно дъщерно дружество - Си енерджи груп, управлявано от Румяна Георгиева. То получава десетгодишен лиценз за продажба на ток от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 24 октомври 2011-а, а малко по-късно участва на търг, организиран от АЕЦ Козлодуй за продажба на еленергия и печели 50 мегавата. Си енерджи груп се включи активно в търговията на 1 януари миналата година, но какви пари е успяло да изкара ще разберем след няколко месеца, когато бъде публикуван финансовият му отчет за 2012-а.

Индиректно с Румен Овчаров се свързват и още две фирми, търговци на ток. Тези на съпругата на червения общинския съветник Георги Кадиев - Соня. Бизнес дамата е управител и собственик на фирма Енерджи Съплай, която от 2007-а има издаден лиценз за въпросната дейност. По данни от интернет страницата на компанията за 2009 г. тя е доставяла електроенергия на около 10% от свободния пазар. По-актуална информация липсва.

Но финансовият й отчет показва, че през 2011-а е продала енергия за близо 54.2 млн. лв., при положение че година по-рано е записала резултат от 47.5 млн. лева. Съответно натрупаната печалба също не е за пренебрегване - 1.144 млн. лева.

През юли 2012 -а Кадиева взе лиценз от ДКЕВР за търговия с ток за още една фирма - Eнерджи Съплай Грийн. От подадената до енергийния регулатор документация става ясно, че целта й е да разшири дейността си и да извършва сделки с клиенти от Албания, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Унгария. Интересното е, че в представения пред ДКЕВР бизнес план за периода 2012 - 2017-а Енерджи Съплай Грийн заявява, че планира още през първата година да излезе на печалба, която ще нараства постепенно и ще достигне своя връх в края на петгодишния период.

Дали тази амбициозна цел е на път да бъде изпълнена, също ще видим след излизането на отчетите за 2012-а. Но е безспорен факт, че Енерджи Съплай е един от най-динамично развиващите се играчи на пазара на електроенергия. Само за март тя е придобила търговски права за пренос на ток от и в чужбина за общо 61 мегавата, а за февруари имаше още 65 мегавата.

Няма криза в бранша, тъй като всички фирми, занимаващи се с търговия на електроенергия, печелят добре. Разрастването неминуемо влияе върху печалбите на големите компании, но именно в това се състои конкуренцията, заяви преди време Соня Кадиева. Явно конкретно нея конкуренцията не я плаши.

Третият голям кръг комисионери разцъфтя по време на управлението на ГЕРБ. В него влизат АВВ Електрифициране на Бистра Стилиянова Акова, както и дружеството Енерджи Маркет, където прокурист е Илко Стилиянов Аков. В бранша се говори, че двете фирми са свързани с бизнесмена Борислав Лоринков, който държи редица компании с различен предмет на дейност.

В търговията с ток е и ДАНС Енерджи. Макар че съдържа в името си абревиатурата на Държавната агенция Национална сигурност, дружеството поне официално няма нищо общо с нашенското ФБР. Причина за странното название е, че то е учредено през 2008-а от Даниела Колова, Алекси Истатков, Николай Николов и Стефан Младенов, първите букви на чиито имена образуват ДАНС. Година по-късно, когато фирмата получава лиценз за търговия с електроенергия и печели правото да продава 30 мегавата от АЕЦ Козлодуй, Истатков напуска бизнеса. Но търговията с ток явно потръгва и през 2011-а ДАНС Енерджи успява да утрои постигнатите през 2010-а резултати, като реализира приходи от 28 млн. лева. За този месецпък компанията е спечелила търговски права за пренос на 125 мегавата към Румъния, Турция и Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във