Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Комисионери разсипаха програмата за бизнеса

Преди време Симеон Сакскобургготски препоръча българите да си сменим чипа, за да се оправим. Но кой ти слуша подобни приказки у нас? Та нали промяната означава да спрат задкулисните договорки и плащанията под масата. Никой по върховете на държавната администрация не иска подобно нещо. Затова не бива да ни учудва, че в схемите за финансиране на бизнеса например успяват само тези, които имат топли връзки в Министерството на икономиката. Публична тайна е, че тамошните експерти прибират поне по 10% комисиона от всеки одобрен проект. И ако някой даде повече, отива по-напред в класирането дори да не отговаря на изискванията. Редица чиновници от ведомството напуснаха държавната служба, за да направят свои консултантски фирми, чрез които да прибират съвсем легално въпросните отчисления. Само че кандидатите за платен успех през последната година станаха прекалено много и както казва директорът на оперативната програма "Конкурентоспособност" Ели Милушева: "Засилената конкуренция изкриви процеса".


Обяснението, че съревнованието между фирмите е в основата на проблема, не бива да се подминава с лека ръка. То разкрива пълната немощ на чиновниците и абсолютната безотговорност при усвояването или в случая при загубата на европейски средства. Защото Милушева днес е тук, а утре няма да я има, но поразиите й ще продължат да тежат на бизнеса.


Какво всъщност се случи? По последната процедура за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия", с бюджет 97.5 млн. лв., бяха получени повече от 1200 проекта на обща стойност над 730 млн. лева. На 23 май 2014-а бе обявено решението на Управляващия орган, според което финансиране трябваше да получат 142 проекта. По правило договорите трябва да се сключат в едномесечен срок, но точно на 23 юни Ели Милушева изненадващо за всички обяви, че прекратява процедурата за технологична модернизация. Като причина бяха посочени постъпилите безпрецедентен брой жалби и сигнали за нередности в процеса на оценка на предложенията, някои граничещи дори с престъпление. Нарушен бил принципът на равнопоставеност, като в хода на самата процедура са променяни критерии. Имало и съмнения за нерегламентирани отношения между договарящия орган, консултантите и фирмите, като комисионите варирали между 7 и 10% от стойността на спечелен проект. Виновни обаче не бяха намерени, а както често се случва у нас, бе потърсена споделена отговорност.


Още на следващия ден (24 юни) повечето от одобрените компании подадоха жалби пред Административния съд в София за отмяна на решението за прекратяване на процедурата. Всички те бяха определени като основателни от магистратите. Внесените по-късно от останалите фирми идентични възражения обаче са отхвърлени като неоснователни от същия съд. За този парадокс още няма обяснение и едва ли някога ще го получим. Затова пък преди седмица всичките 142 дружества, които трябваше да получат финансиране, изпратиха писмо и до служебния министър на икономиката Васил Щонов. В него те твърдят, че решението на Милушева ще е пагубно за цялата европрограма "Конкурентоспособност", тъй като ще компрометира системите за управление и контрол и ще създаде реални предпоставки и заплахи за спирането на всички плащания. А едно подобно действие на практика би фалирало бюджета на страната поради обстоятелството, че изпълняваните в момента договори са на обща стойност 1 472 383 000 лева. Разбираемо е, че ако плащанията бъдат спрени, държавата ще е принудена да покрие задълженията по тях.


Освен това фирмите обясняват, че при прекратяването на процедурата вече са били предприети действия за успешното изпълнение на контрактите и са поети съответните финансови ангажименти и задължения към контрагенти и банкови институции. "По този начин, чрез едно незаконосъобразно решение, Милушева лишава 142 български малки и средни предприятия от възможността да сключат договори и да изпълнят проектите си, което единствено ще бъде от полза за българската икономика предвид заложените инвестиции, разкриване на нови работни места, технологично обновяване и разширяване на възможностите за износ на нови продукти. Негативните последствия от него ще ликвидират вътрешния пазар и ще повлияят пагубно на контактите на компаниите на международно ниво, след като те няма да са в състояние да изпълнят поетите пред партньорите си ангажименти", изтъква Мариана Печеян, управител на "ВСК Кентавър - ИЗ Динамика" ЕООД. Печеян провела и лична среща с Милушева, за да разбере конкретните причини за действията й, но резултатът не бил положителен. "Главно ме нападаше с твърдения - казва тя - че се извършва разследване, плашеше ме с ДАНС и АФКОС, дори си позволи да ми иска обяснения откъде имам информация, за да изготвя жалбата до съда, и безцеремонно заяви, че тя е човекът, който може да спира и пренасочва финансови средства от тази процедура към "Енергийна ефективност".


След известно мълчание по въпроса, вероятно поради необходимостта да се запознае подробно с фактите, през тази седмица министър Щонов оповести, че няма да бъдат загубени никакви средства по програмата "Конкурентоспособност". По думите му, до края на годината трябва да бъдат сертифицирани малко над 192 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. Досега от тях са обработени 118 млн. евро, а 16 млн. са в процес на одобрение. "Сертифициращият орган имаше забележки по три стари процедури. Нередностите са отстранени и още на 20 август получихме зелена светлина за плащане по една от тях. В оптимални срокове ще изпълним коментарите и по другите две, така че чакащите 25 млн. евро да бъдат подадени към Сертифициращия орган в срок. Оставащите 33 млн. евро ще бъдат разплатени към бизнеса и сертифицирани до края на 2014-а", посочи министърът.


Щонов обаче не каза нищо за скандала с конкурса за технологична модернизация и съдбата на Ели Милушева. От неговата заместничка Ирена Младенова разбрахме, че заради прекратената процедура и множеството жалби на кандидатствали предприятия Милушева била поканена да напусне. "Първото нещо, което може да се направи, е вътрешна реорганизация на процесите, така че да е ясна отговорността, да няма съмнения - споделена и размита отговорност. Друго нещо, върху което се работи, е усъвършенстване и подобряване на системите за управление и контрол над изпълнението", обясни още Младенова.


Колко бързо ще стане тази реорганизация и кога ще заработят новите системи за мониторинг засега никой не се наема да каже. А при задаващите се парламентарни избори тези въпроси придобиват още по-голяма важност. Защото новите управници може да имат друго виждане за нещата и пак да се завъртим в порочния кръг. Пък и въпросните 97.5 млн. лв., за които е цялата суматоха, вече ги няма. Според решението на Ели Милушева те трябваше да отидат за проекти от резервния списък по схемата за "Енергийна ефективност", но сроковете за подобни маневри изтекоха на 30 юни, без да е подписано нищо. С други думи, през 2015-а ще се наложи да отпишем автоматично тези средства като неусвоени и Брюксел ще си ги прибере обратно.


 


Очаквания


Ще може ли българският бизнес да се възползва през тази година от схемите за финансиране по европейските програми? Този въпрос вълнува голяма част от предприемачите, след като възможностите за договаряне по стария програмен период вече приключиха. Надеждите са, че през октомври-ноември ще бъдат отворени първите процедури по програма "Иновации и конкурентоспособност". И ако се доверим на обещанията на властта, при тях вече няма да ги има тромавата бюрокрация, объркващата информация и изключително бавните плащания, белязали седемгодишния живот на старата "Конкурентоспособност". За да се случи всичко това обаче, е необходимо да бъдат завършени системите за управление и контрол и те да получат одобрени от сертифицирания и одитиращ орган, за да няма риск за бюджета. "Ако това се случи до октомври, ще имаме гаранцията, че нещата могат да потръгнат в срок", заяви заместник-министъра на икономиката и енергетиката Ирена Младенова.Противно на намеренията на предишното правителство служебният кабинет предвижда отново да бъде създаден Гаранционен фонд, който да осигури достатъчно обезпечение за бизнеса при необходимост от кредитиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във