Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комисията за защита на потребителите ще може да следи колекторските фирми

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за защита на потребителите, които ще позволят на Комисията за защита на потребителите да подобри координацията и сътрудничеството при разследването на трансгранични нарушения в онлайн пространството.

От Асоциацията за защита на потребителите от месеци настояват Комисията по правни въпроси към Народното събрание да създаде правила за мониторинг и контрол над фирмите за събиране на вземания чрез специален закон, който да регулира дейността им. Асоциацията предложи да се разширят правомощията на КЗП за наблюдение на дейността на колекторските компании. Те често използват нелоялни практики, които включват манипулации, заплахи и подвеждане на длъжниците, които също са потребители.

След приетата днес мярка Комисията ще може да разпорежда блокиране на сайтове като крайна мярка, да иска от доставчиците на хостинг услуги премахване на съдържание от сайтове или ограничаване на достъпа до онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и сами не премахнат от сайта некоректните си търговски практики.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във