Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комисията „Росенец“ е на път да се превърне в поредното фиаско

Вместо третият проучвателен мандат да бъде върнат и 46-о Народно събрание, превърнало се в един от символите за падението на тази институция, да бъде разпуснато, народните представители продължават да имитират законодателна дейност. Подчинявайки все по-откровено и по-демонстративно посланията и действията си на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Безспорна илюстрация на това е екзотичната идея почетният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган да бъде привикан на "спявка" във Временната парламентарна комисия "Росенец".

Вярно е, че повечето от членовете на тази комисия едва ли имат политическа и историческа памет, за да си припомнят, че Сокола не е фен на парламента и докато беше народен представител (близо четвърт век) не се вясваше в него. Камо ли сега, когато е щастливо "пенсиониран" от голямата политика. 

Аргументацията, че той е бил „човекът, който се е ползвал най-много от резиденцията“ също звучи повече от наивно, тъй като

в нито един документ името на Доган не присъства

като собственик на резиденцията. И макар всички да знаят, че той е истинският й притежател (което той дори не прави опит да скрие), родните ни законодатели би трябвало да не се съобразят с този факт. Най-малко, за да не се излагат с юридическата си неподготвеност…  

Информация за дългото пребиваване на Доган в този имот е потвърдена и от началника на Националната служба за охрана - ген. Емил Тонев, чието изслушване обаче беше закрито за медиите. Може би тази „секретност“ се е наложила от липсата на информация какво точно налага държавата да плаща охраната на един почетен председател на партия и колко струва тя на данъкоплатеца…?!

Далеч сме от мисълта, че проблемът с мащабното строителство в парк „Росенец“ не трябва да  бъде разнищен докрай, а виновниците за случващото се в тази получила „статут“ на недосегаемост зона, за която законите на страната ни не важат, да бъдат издирени поименно. Но това трябва да се случва по всички правила, така че в крайна сметка резултатите от разследването да бъдат годни за предявяване на обвинения срещу тези, които са си позволявали да се изживяват като властелини на държавата.

Още повече, когато става дума за такова

демонстративно нарушаване на морал и закони.

Но както „Банкеръ“ посочи още преди повече от година в своята публикация „Властелинът на държавата остава недосегаем“, комплексът, кацнал на самия нос Чукалята (по-известен като Отманли), на книга се води собственост на дружеството с ограничена отговорност "Хермес Солар"ООД. Негови собственици са руският гражданин Георгий Серопян (с 5 дяла) и Снежана Карова (с 95 дяла). Тази собственост е претърпяла няколко трансформации през последните години, които лесно могат да бъдат „разсекретени“ , ако някой иска да го направи. Но по-лесно е НАП да провери колко са получили от наем на обекта двамата собственици и техните предшественици. Това би открехнало леко вратата към прозрачността.

Самият кичозен комплекс на брега на морето, за който става дума, е реализиран на мястото на разрушените сгради на бившата гребна база и яхтклуб на "Нефтохим". Парцелите в парка първо се числят в активите на приватизираната петролна рафинерия, но малко след приватизацията й са продадени на неидентифицирана офшорка. Не е трудно да се досетим, че нейният собственик е още по-неидентифициран. Става дума за офшорката "Трокси трейдинг лимитид", регистрирана в Лимасол, Кипър, чрез българското си представителство “Стрейтлайн” ЕАД. През март 2014-а то препродава част от терена (близо 9 декара) на “Хермес Солар” ООД  за 1.7 млн. лева.

Що се отнася до връзката с  “Централата” на ДПС, тя лъсва още по-ясно като се знае името на избрания архитект, проектирал импозантния обект - Калин Тихолов. От десетилетия той "обитава" всички черни списъци на еколозите като един от гробокопачите на българската природа.

Така че има много въпроси, които трябва да бъдат зададени,

за да не се превърне и тази комисия единствено в говорилня.

В същото време привиканият за изслушване директор на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) - Арх. Влади Калинов, даде ясно да се разбере, че проблемите тук не са един и два. По думите му, ръководената от него институция е направила проверка за сградите в лесопарк "Росенец", за резултатите от която са уведомени всички държавни органи, които имат отношение по случая. От думите му много ясно стана, че в имението на брега на морето през последните години се е вихрел безконтролен и незаконен градеж на купища постройки без каквото и да било правно основание.

"Там има само два обекта, от категорията на ДНСК, всичко останало е от категорията на общинската администрация. От общо 18 построени обекта, само за четири е установено наличието на строителни книжа. Три от тях не са въведени в експлоатация, а четвъртият е трафопост", съобщи арх. Калинов.

Той не пропусна да подчертае, че за два от обектите има данни за държавно приемане на Акт 16. За това какви са били „основанията“ на приемателната комисия, която е издавала тези „тапии“ обаче няма никакво разумно обяснение… (тема, която „Банкеръ“ повдига отдавна).

„Това място е било

черна дупка по отношение на законността в България“.

така обобщи случилото се народният представител и председател на временната парламентарна комисия „Росенец“ Калоян Янков (от Демократична България).

В цялата политическа шумотевица обаче един много важен и показателен факт за впрягането на държавните институции да изпълняват прищевките на Доган, сякаш се оказа „по-незначителен“.

Малцина обърнаха внимание на изнесената от арх. Калинов информация, свързана с 

личното пристанище на Сокола.

Оказа се, че за т.нар. „кей“ на резиденция "Росенец", няма никакви документи за строителство. В същото време в периода януари - април 2019 г., той е нараснал от 40 метра на… 280 метра, което става ясно от сателитни снимки на Google Earth.

Както съобщи Янков, за това огромно по мащаби строителство няма документи, няма одобрени инвестиционни проекти, няма разрешения за строеж, няма нищо. В същото време „кея“ се е превърнал в пристанище благодарение на издадено разрешение за такова. И това е станало с подписите на трима министри от кабинета Борисов 3 - Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков…

Хайде да видим сега кой и кога ще потърси някаква отговорност от тях...

Facebook logo
Бъдете с нас и във