Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Комисията по тайните купува седем лимузини

Държавната комисия по сигурността на информацията, която обикновено изплува в публичното пространство само покрай скандалите с изтичането на важни за управниците тайни, е решила да се сдобие с нови лъскави возила. За целта оглавяваната от Цвета Маркова институция е обявила на 5 септември специална обществена поръчка за 300 хил. лева. Голямата сума, осигурена от бюджета, ще отиде за закупуването на седем леки автомобила тип лимузина или седан (б. а. - така пише в техническата спецификация), които трябва да бъдат доставени в рамките на 30 дни след подписването на договора с избраната фирма. Явно призивите на финансовия министър Симеон Дянков за затягане на коланите не важат за всички, щом едно такова звено, без собствени приходи, може да си позволи подобни харчове.


По-внимателното разглеждане на документацията за процедурата разкрива и още по-интересни подробности. Така например изисквания към кандидатите на практика няма. Не е посочен минимален оборот, липсват и задължения за изпълнени договори за доставка на превозни средства. Гаранцията за участие в търга пък е направо нищожна - 1400 лева. Това обаче въобще не означава, че в надпреварата ще може да се включи всеки желаещ. От държавната комисия по сигурността на информацията искат този, който ще им доставя возилата, да притежава стандарти по ISO 9001H и ISO 14001/2004. Но докато вторият е ясен - за покриване на критериите за опазване на околната среда, то първият стандарт буди сериозни съмнения. От страницата на Българския институт по стандартизация е видно, че там фигурира единствено означението ISO 9001:2008, а ISO 9001H не се споменава никъде.


Такъв стандарт няма и ако не е допусната техническа грешка, значи е въведен умишлен, така че точно определена фирма да може да спечели поръчката. В държавната администрация никой не проверява автентичността на сертификатите за стандарти и няма как да се разбере кой е истински и кой не. А и чиновниците въобще не са наясно със самите стандарти и техните разновидности. Така че нищо не пречи някой да представи документ за ISO 9001H и да му го приемат. Естествено, останалите кандидати ще бъдат отстранени, обясни за БАНКЕРЪ проф. д-р Илия Ценев, консултант по управление на качеството и вътрешен одитор.


Иначе Цвета Маркова и нейните служители искат да се возят на черни дизелови лимузини, с тъмни стъкла, минимум 110 конски сили и автоматична скоростна кутия. Претенциите им продължават с парктроник, многозонова автоматична климатична система, автоматични къси светлини, сензор за дъжд, МРЗ плейър с вход за външни аудиоизточници , както и фабрична Bluetooth система свободни ръце.


Недоумение буди методиката за оценяване на офертите. Според нея цената ще е с тежест 50%, други 40 на сто са за техническата оценка на модела (разбирай екстрите ), а предложената гаранция е на практика без значение с петте си процента тежест. Смешното е, че такава има и предложеният срок за доставка на колите, който така или иначе е ограничен най-много до 30 дни.


Кой точно ще е доставчикът, ще стане ясно на 30 октомври, когато ще бъдат отворени офертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във