Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето за изтребителите F-16

Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху закона за ратификация на договорите за придобиване на изтребителите F-16 и съответната техника. 13 депутати гласуваха "против" ветото, а 7 го подкрепиха. В пленарна зала президентското вето ще бъде гласувано в петък.

В своите мотиви държавният глава изтъкна, че обвързването на България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно. Радев подчерта също така, че особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Според него поради скъсената законодателна процедура са останали неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. В аргументацията си президентът отбеляза и че не е постигнат консенсус за придобиването на изтребителите. 

В отговор на днешното заседание на комисията вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че никой не купува F-16, за да напада някого. На хората обаче се внушавало, че страната ни избира американски самолет, за да напада Русия. Каракачанов заяви, че не очаква консенсус по темата за новия тип изтребител. Според него отлагане на покупката не би решило цената, а офертата на САЩ изтичала в началото на септември. По думите му след това цените щели да набъбнат. 

Както "Банкеръ" вече писа, първоначално текстовете бяха приети от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Одобрените контракти са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване. Договорите са на стойност 1.256 млрд. долара, като сумата следва да бъде платена накуп и авансово, след като правителството не успя да склони Вашингтон за разсрочено плащане. Изтребителите се очаква да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора.

В 18.00 часа президентът ще направи изявление пред медиите по темата - подробности очаквайте на banker.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във