Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА Е ПОРЕДНАТА СИНЕКУРА

Дълго време гражданството очакваше да разбере кои са били доносниците, управлявали ни през последните дванадесет години. Най-после през миналата седмица отявлените привърженици на разсекретяването - членовете на комисията Андреев, извадиха на светло башченгетата. В резултат на неколкомесечни им усилия бяха проверени 1225 депутати от четирите Народни събрания от 1989 г. насам. Само за 52 от тях обаче бяха намерени безспорни доказателства, че са сътрудничили на бившата ДС и РУ на ГЩ. От всички проверявани 129 са били сътрудници. От тях 51 са картотекирани лица, за които обаче липсват лични и работни дела, а за други 21 агенти не е съвсем сигурно, че са били такива и затова имената им останаха неизвестни. По искане на службите още пет сътрудници останаха в сянка.
И какво показаха големите разкрития? Най-голямо представителство в черния списък на 52-мата имат БСП и ДПС. Нещо, което така или иначе се очакваше. Едва ли имената на Ахмед Доган, Осман Октай и Юнал Лютфи например са изненадали някого. Още повече че последните двама бяха разсекретени отдавна още от комисията Бонев. От средите на сините за доносници бяха посочени само военният министър в правителството на Филип Димитров - Александър Сталийски, депутатите Никола Кацарски, Димитър Саръиванов и Иван Матев. Прави впечатление, че разобличените са или вече известни джеймсбондовци, или гърмяни зайци.
Списъкът на Андреев така и не хвърли достатъчно светлина за значимите агенти. А и няма как иначе, след като, според т. нар. Закон за досиетата, информацията за доносниците се подава от сегашните служби. С други думи, едни ченгета решават кои други ченгета да извадят на светло. Иначе се чува, че комисията се урежда с бюджет и като се вземе предвид вечната свежест на темата, ще излезе, че просто още неколцина души в държавата се уредиха с добре платена и продължителна синекурна служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във