Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комисията на Цацаров с иск за 12 млн. лв. срещу свързан с Божков

Борис Бекяров

КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 18 млн. лева.

Един от исковете е за 12.186 млн. лева и е срещу Борис Бекяров, обвинен за участие в организирана престъпна група, с ръководител Васил Божков, за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления.

Бекяров има участия в няколко хазартни компании, съдружник е в компанията "Еврофутбол".  Той е смятан за “мозъка на софтуера в империята на Божков” и е известен български меценат и колекционер на картини. 

Борис Бекяров бе включен в българските "черни списъци", изготвени след като Васил Божков бе санкциониран за "сериозна корупция" от американското министерство на финансите по силата на глобалния закон "Магнитски". Той обжалва включването си в списъците пред Върховния административен съд. 

В началото на миналата година Бекяров бе задържан в Австрия. За него имаше издадена европейска заповед за арест. Някогашният научен работник от БАН бе задържан на летището в австрийската столица на 1 февруари - 3 дни след като бе обявен за издирване и малко преди да излети съвсем официално на световно изложение за апарати за казина в Лондон. Последните данни за него датират от май 2020 г., когато в медийни публикации бе посочено, че според негови близки той обитава апартамента си в австрийската столица Виена и чака екстрадиция.

Вторият иск, обявен от комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е за над 4,3 млн. лв., които се претендират от наследниците на лице с инициали А.М., като Антикорупционната комисия е установила значително несъответствие в доходите. Обвиненията от прокуратурата са за извършване на лихварска дейност, без съответно разрешение. В исковата молба пред съда са включени и девет недвижими имота и едно моторно превозно средство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във