Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМИСИЯ ЩЕ СЪДИ ЗА АМОНИЕВАТА СЕЛИТРА

Историята около отмяната на защитните мита за вноса на амониева селитра започна да придобива комичен оттенък. След неколкочасови преговори на 13 февруари между експерти на икономическото, финансовото и земеделското министерство и от торовите заводи бе решено да се създаде комисия от представители на трите ведомства, която да разреши проблема.
Конфликтът започна преди 20 дни, когато земеделският министър Венцислав Върбанов отложи отпускането на субсидия от 7 млн. лв. за земеделските стопани, предназначена за закупуването на торове. Мотивите му бяха, че в противен случай ще се спонсорират производителите на селитра, които пък са повишили цените на продукцията си заради монополното си положение на пазара. Направени бяха дори изчисления, че поскъпването на азотните торове ще увеличи себестойността например на пшеницата с 1.50 лв. на декар.
Върбанов отиде още по-далеч и в дневния ред на правителственото заседание на 7 февруари бе включена точка за отмяна на иначе валидните до края на април 40-процентни мита за вноса на селитра. Но приемането й бе отложено по настояване на Министерството на икономиката. Така се стигна до по-разумната идея спорещите страни да седнат на една маса. Засега обаче няма изгледи някой да е променил позицията си. Торовите заводи продължават да твърдят, че покачването на вътрешните цени на селитрата е следствие от международната конюнктура и по-високите цени, на които Булгаргаз продава синьото гориво на потребителите.
Всъщност в. БАНКЕРЪ предрече възникването на конфликта през ноември миналата година в материал под заглавие Държавата предпочете торовите заводи пред земеделците. Още тогава бе ясно, че нарушаването на пазарните принципи с въвеждането на високи защитни мита рано или късно ще доведе до изкривяване на ситуацията на пазара на торове и до изострянето на отношенията между участниците в него.
Вносните налози за селитрата бяха въведени на 7 ноември 2000 г. с намерението да се намали натискът върху Неохим, Агрополихим и Химко след тогавашното увеличение на цените на природния газ. Заводите пък поеха поръчението да работят с приоритет за българските земеделци. Междувременно конюнктурата на пазара се подобри и производителите на торове логично повишиха цените на продукцията си. Също логично срещу това скочиха селските стопани, които решиха, че химическите комбинати се опитват да печелят на техния гръб.
Последната дума за това кой прав и кой крив сега ще имат чиновниците от трите министерства, които са се заели с разплитането на възела. Едно решение за отмяна на високите защитни мита ще отвори българския пазар за румънските торове, но вероятно ще намали и цената на амониевата селитра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във