Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМИСАРИ АТАКУВАТ СОФИЯ

Част от еврокомисарите в Брюксел демонстрираха нагледно намерението си да не почиват през лятото заради подготовката на мониторинговия доклад за България. На връх фаталния четвъртък (13 юли) отговорникът по социалната политика на ЕС Владимир Шпидла и колегата му по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Марко Киприану провериха готовността на страната ни. Те посетиха София след неотдавнашната визита на комисаря по регионалната политика Данута Хюбнер, както и приключилата в началото на юли партньорска проверка по главата Правосъдие и вътрешни работи. Нещо повече, в края на този месец до България ще пътува и Франко Фратини, може би най-важният за кандидатурата ни комисар - по въпросите на правосъдието. Летният комисарски десант в София ще продължи с посещение на единия от заместник-председателите на Еврокомисията - шведката Маргот Уолщрьом. Тя отговаря за институционалните отношения и комуникационната стратегия на Евросъюза. Не е изключено малко преди 26 септември, когато ще бъде публикуван окончателният мониторингов доклад на Брюксел, по утвърдена вече традиция у нас да намине и комисарят по разширяването Оли Рен.
Колкото до тазседмичните срещи на Владимир Шпидла и Маркос Киприану с президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, главния ни преговарящ Меглена Кунева и ресорните министри, те не произведоха големи новини. Комисарите спазиха любезния тон, избягвайки да коментират детайли около съдържанието на бъдещия доклад. След всеки един от разговорите на двамата комисари на българска земя можеше да бъде чуто обичайното клише: Напреднали сте много, но остава и още доста работа.
Все пак Маркос Киприану подчерта, че за България продължават да съществуват проблеми в областта на здравеопазването и ветеринарния контрол. Владимир Шпидла пък наблегна на чувствителната тема за интеграцията на ромите и за нарастващия брой ученици, които отпадат рано от системата на образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във