Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Коледните подаръци на Министерство на земеделието

Гражданската неправителствена организация Инициативата „Зелени закони“  информира, за опити за узаконяване на кражбата на държавни гори чрез порочната  схема на заменките. Според нея, това се случва със съдействието на Министерството на земеделието , горите и храните.  Експертите на Инициативата определят случващото се като

„коледен подарък“  за строителния бранш.

Причина за тази остра реакция  на неправителствената организация стана обявеното наскоро намерение на земеделското ведомство да започне  процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициенти, получили държавна помощ за скандалните горски заменки, направени по време на управлението на тройната коалиция.  Наскоро  министърът  на земеделието Десислава Танева съобщи, че вече е готова оценителска експертиза  за 132 сделки или договори за замени на поземлени имоти (направени в периода 2007-2009-а) с обща площ над 110 хил. декара.  По думите й след приключването на работата на оценителната комисия,  в 103 от тези случаи е било  установена  неправомерно получена държавна помощ . Става въпрос за 478 имота с  обща площ малко над 22 хил. декара. Оценката е показала, че бенефициентите на тези контракти са получили повече от  80 млн. лева.  Оценките са извършени от фирма „Агролеспроект“ ЕООД, собственост на Министерството  на земеделието, съобщават хората  от Инициативата „Зелени закони“ .

Те  обаче смятат, че основният ефект от тази мярка ще е

да се узакони заграбеното,

чиято реална стойност  е многократно по-голяма от сумите, за които ще претендира   Министерството на земеделието.

Неправителствената организация дава  и конкретни примери за това свое твърдение. Тя  прави  анализ  само на десет  от заменките, чиято обща стойност според нейните експерти е много по-голяма от въпросните 80 млн. лева.

„Опаковахме ги като коледни подаръци, които послушните ще получат от държавата, т. е. от всички нас“, съобщават от организацията.  И добавят , че са внесли  информация и предложение до министър Танева да спре раздаването на подаръци и да възложи на независими експерти да оценят реалната щета, която тези схеми са нанесли на държавата.

Направена е и своеобразна „класация“ на щетите.

 Според нея  десетото – най-скромно място, заемат  сделките на държавата с  фирмите „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД. Те са извършени през  2008 година.  Резултатът е, че те придобиват общо 111.1 дка държавни гори в кв. Баларбаши в Благоевград на цени между 7 и 8 лв. за кв.метър.

Към 2019 –а имотът на фирма „Елкор“ ООД  с посочен планоснимачен номер 04279.84.132 е от 90 дка и той вече е парцелиран за индивидуално застрояване, съобщават от  „Зелени закони“  .

Справки от имотния регистър показват, че частните имоти в района са продават на цени от 30 до над 50 лв. за кв.метър. От организацията посочват  като  пример  сделка  с намиращия се в близост имот 04279.95.5 (с площ 4.4 дка), който през 2017-а е бил продаден за 53 лв. за кв.метър.  Заключението, което са направили от организацията е, че само фирма „Елкор“ ООД би трябвало да върне незаконно предоставена държавна помощ в размер от 2 до 4 милиона лева.  А какво да се каже  за общо оценената  държавна помощ от всички 132 заменки, които са на стойност едва 80 милиона лева...

От организацията  добавят информация за следващите фирми в списъка на това своеобразно „класиране“  . Според тях  щетата  при тях  възлиза на близо 30 млн. лева.

Става дума  са заменките на фирмите „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, които през 2009-а придобиват общо 156 дка държавни гори в софийските села Бистрица, Герман и Лозен на цени между 2 и 5 лв. за кв.метър. Имотите, според експертите на Инициативата  са с уникални гледки към Витоша и Панчаревското езеро. По тяхна информация, и двете фирми прехвърлят впоследствие придобитите държавни имоти на едно и също лице – Георги Димитров Ганев (роден 1980-а) - управител на няколко строителни фирми, между които  „Блу хил резидънс“ и “Клийн лабс“.

Справки от имотния регистър и оферти в интернет показват обаче, че през 2008 и 2009-а общински и частни имоти в района са продавани на цени от 30 до над 200 лв. за кв.метър. От неправителствената организация  сочат  като по-интересен пример  ипотека от 2008-а  на три земеделски имота в село  Герман, оценени от банка Пиреос на ...346 лв. за кв.метър. Това според тях категорично показва, че при тези две заменки незаконната държавна помощ, която

Министерството на земеделието подарява

е между  два и петнадесет  милиона лева за всяка фирма.  

От Инициативата „Зелени закони“ обещават да предоставят подробна информация и за останалите осем сделки, които според тях са ощетили държавата с още по-големи суми. А „Банкеръ“ пък се ангажира да популяризира имената на „отличниците“ .

Тук е моментът да припомним и

История на тези случаи.

С Решение на Европейската Комисия  от 5 септември 2014-а относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна помощ  са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (забележка - решението не обхваща заменките на гори преди 2007-а, както и всички земеделски заменки, с обща площ от над 100 000 дка).

 Съгласно това решение българската държава беше задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на Европейската Комисия, още през 2009-а с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори, припомнят от организацията.  И допълват, че още през 2015-а е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката според тях е  била  сходна, на тази по която са извършени самите заменки.  След реакция от страна на Еврокомисията, държавата беше задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени.

Неправителствената организация обаче смята , че сега приетите оценки също не отговарят на реалните пазарни цени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във