Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КОЯ сянка "обгръща" фалита на зала "Универсиада"?

След голямото лапане от държавната баница залъците могат да се окажат доста  корави и да задавят този-онзи. Такъв е случаят с емблематичната за столицата зала "Универсиада", чието "раздържавяване" започна през 2003-а с активното участие на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха  по изпипаната вече схема: атрактивният  държавен имот бе апортиран в съвместно акционерно дружество между държавата и избрано частно дружество, премина през врътките с капитала и окончателно попадна в частни ръце през 2008-а срещу 9.5 млн. лева. Днес едноличен собственик на капитала на затъналото в дългове "Универсиада" ЕАД е друго еднолично  акционерно дружество - "Велдер билд", чийто краен чорбаджия пък е скрит зад швейцарската компания "Съсекс инвест АГ".

През годините дъщерните  дружества на швейцарския собственик  - "Велдер билд", "Велдер-БГ" и "Велдер Пропъртис"

 

са натрупали близо 40 млн. дългове

 

Това става ясно от доклад на "Аликс Партнърс", посветен на  необслужваните кредити на фалираната Корпоративна търговска банка. Точно в този документ одиторите включиха всички тези фирми, в списък, наречен  там "канали за финансиране" чрез фирми бушони.

Заради част от тези дългове частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е публикувал обявление за продажбата на зала "Универсиада". Началната обявена цена за имота е 15.6 млн. лева. В него влиза  масивната сграда на залата,  която е със застроена площ от 4130 кв. метра. Според описанието става дума за три зали, десет кабинета, една радиокабина, една осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи - съблекални, както и за машини и оборудване. От текста на  документа става ясно, че  първоначално изградената сграда е допълнително пристроявана и към  момента - по кадастрална карта, тя вече е 4317 кв. метра. Освен нея  ще бъде продаден  и прилежащият  терен, който е с площ от 19 898  кв. метра.

До началото на другия месец ще се търси купувач, който да стане новият собственик на тези имоти.

Тук е моментът да се върнем

 

назад в историята им

 

Васил Иванов-Лучано  беше началник на спорта по времето, когато управляваше кабинетът "Сакскобургготски". Той   активно  съдейства  за създаването на смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България" АД, в което  апортира  и собствеността на   зала "Универсиада". Освен това се  забърка  в скандала около продажбата и на "прилежащия" терен. Сделката  беше осъществена светкавично и почти на тъмно, докато се водеха преговори за съставяне на ново правителство в началото на мандата на следващия парламент. Документацията  беше внесена  в областната управа на София с искане (с вх. №4702/174 от 21 юли 2005-а)  за закупуване на терена, който по това време беше със статут  "частна държавна собственост". Договорът за продажбата на 19 898 кв. м беше подписан на 27 юли 2005-а от заместник областния управител Люсиен Ковачев (само шест дни след като акционерното дружество го беше пожелало! ) за сумата от 1.6 млн. лева. Простата сметка показва, че златният терен в един от най-скъпите квартали на София е  изтъргуван за по-малко от 40 евро на кв. м, а  по това време терените в столицата не падаха под  цена от 150 евро за квадратен метър. Освен това и голямо бързане е имало при реализацията на операцията - както стана ясно  искането на фирмата е било разгледано в деня, в който е депозирано.  Да не говорим, че към този момент  Ковачев вече е разполагал и с всички необходими атрибути за бързата реализация на сделката  - предварително готови пазарна и данъчна оценка за терена  в комплект със задължителната при тези случаи скица на имота. Документи, за чието издаване  при нормалния  темп на работа на българската администрация  би отишъл поне месец. Разбира се, тогава Лучано отрече да е знаел за случая, но нека не забравяме, че именно той през юни 2003 -а  "подготви пистата" за бъдещото изкупуване, като вкара софийската зала "Универсиада" и хотел "Тото шанс" на "Златни пясъци"  в смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България" АД. Отначало  50% от капитала му беше собственост на частната фирма "Проект строй груп", а останалите 50%  уж останаха държавни. Но апортът бе извършен с едноличното му  решение - отново без каквито и да били конкурс или  състезание.

След като надроби всички тези каши, спортният началник уж попадна на мушката на прокуратурата - именно заради играта с апортите. Дори  срещу него бе образувана прокурорска проверка за установяване законността на сделката за публично-частно партньорство в зала "Универсиада" и в комплекса  "Златни пясъци". Но както можем да се досетим, цялата история беше оставена  да "прашаса" и, естествено, завърши... без резултат.

Още по това време в. "БАНКЕРЪ"  се опита да подскаже интересни факти около близките отношения на Лучано с тогавашната "Проект строй груп"  АД, която по-късно "потъна" във "Велдер билд".

Запознати с управленската кухня от  онова време разказваха, че 14 млн. лв. са били отпуснати допълнително от бюджета на държавата за спорта по времето, когато го управлявал Лучано. Те  бързичко са били разпределени по федерации, но с изричното условие - за извършване на ремонти. А те пък - в над 90% от случаите, са били извършвани именно от "Проект строй груп". Така например за ремонта на базата в Белмекен по това време са похарчени 6 млн. лв., 1.5 млн. лв. отидоха за разчистване на терена на бившия стадион "Юнак" (отделна тема, по която в. "БАНКЕРЪ" писа по онова време). Около 3.4 млн. лв. "излетяха"  за ремонта на закрития басейн на комплекс "Диана" в столичния квартал  "Дианабад".

Любопитен детайл от  това време е, че  "Проект строй груп" е регистрирана на адреса на младежкото НДСВ с председател Росен Дичев. Да напомним, че от  неговите редици произлезе и днешният корпулентен бизнесмен Делян Пеевски, преди да заобича  ДПС.

 

Има  и други  скандални факти за припомняне

 

Между тях е, че "смесеното" дружество между държавата и "Проект строй груп" се беше вредило да стопанисва и доста оборотната Национална спортна база в Пампорово за срок  от... десет години.

Когато през август 2005-а сегашната червена депутатка Весела Лечева смени Лучано като спортен министър, тя  демонстрираше желание "да сложи ред в кочината" със спортните имоти. Дори се впусна да "разследва" всички тези сделки и поиска съдействие от от прокуратурата, но както можем да се досетим, от нейната активност  нищо не се получи.

Затова пък нейната наследничка и безапелационна фаворитка в скандалите с държавните спортни имоти - Мариана Георгиева (назначена за министър на спорта  от ДПС), не само продължи "линията" на Лучано, но дори се прочу - основно с  "фриволността", с която ги управляваше. За нейните подвизи в тази сфера в. "БАНКЕРЪ" е изписал доста  страници. Но  не е лошо да припомним, че именно тя първо върна на поста забъркания във всички тези сделки Марио Примджанов, в чиито ръце за пореден път бяха поверени Националният стадион "Васил Левски", стадион "Юнак", ветроходни и гребни бази, комплексът "Раковски" и зала "Арена Армеец". И то въпреки че всички скандални сделки от времето на Лучано се случваха  тъкмо  докато той управляваше Националната спортна база (в периода 2001-2005-а).

Съвсем неслучайно се връщаме на всички тези факти, тъй като те доста красноречиво говорят за "генезиса“ на разграбването. А той пък ни "води" до необслужваните дългове към Корпоративна търговска банка и до "причините" за включването на  трите дружества от орбитата "Велдер" в списъка на "каналите за финансиране" на... фирми бушони.

И нищо чудно няма във факта, че от януари 2015-а (след фалита на КТБ) като представляващ  дружеството собственик на "Велдер билд" - "Велдер БГ" (което пък е притежание на швейцарската "Съсекс инвест АГ"),  е записан 74-годишният Георги Драгомиров от село Негованци, който стана популярен в медиите като "беднякът милионер" заради огромния брой компании, които "управлява", и... мизерията, в която живее.

От всичко казано дотук не можем да не си зададем въпроса: чия ли ще е мощна сянка, която стои зад него?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във