Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой точи зъби за Камен бряг?

Стандартната суматоха около предстоящите предсрочни парламентарни избори удави новината за поредния неуспешен опит на главния прокурор Иван Гешев да заключи "субекта на живота си" - Цветан Василев. Само преди седмица и половина-две Интерпол завинаги свали "червената бюлетина" за международното издирване на банкера изгнаник. С този свой акт, Комисията за контрол на досиетата към международната полицейска организация завъртя такъв звучен шамар на българското държавно обвинение, че ако шефовете му бяха хора на място, досега щеше да има най-малко пет доброволни оставки и поне стотина уволнени "спецове" и "топ разследвачи".

Безславният край на сагата "Василев не се крие, но цял свят го издирва" изобщо не означава, че грабежът на КТБ-активите също е пред приключване. Нищо подобно. Въпреки че според официалната версия банката била опразнена до шушка, имуществото на стотици дружества, които попаднаха в "месомелачката" на изкуствено предизвиканите фалити след затварянето й, продължава да се разпродава на безценица.

Апетитни и перспективни имоти, които в други времена и условия биха станали основа на сериозен бизнес, бяха придобити на безценица или направо раздадени даром. Такъв е случаят с атрактивния имот на Камен бряг до Каварна, собственост на затъналото в дългове "Пирин голф пропъртиз" ООД, който в началото на септември за пореден път ще бъде предложен на публична продан. Става дума за

40 декара, оценени на смехотворните... 690 000 лева.

Както „БАНКЕРЪ“ предупреди още през 2019 г., когато беше обявен първият търг за тези имоти, а цената им отново бе доволно занижена - 1.376 млн. лв. (те. по 34.4 лв. за квадрат), купувач няма да се появи докато въпросните декари не поевтинеят до една-две шепи жълти стотинки.

Справка в архива на бюлетина на синдиците показва, че през лятото на 2020 г. въпросните 40 декара са стрували 970 000 лв., а година по-късно - 770 000 лева.

Днес вече сме почти на финалната права, защото един квадратен метър "струва" 17.25 лева. Цена, която макар да ниска дори за пустинята Гоби, едва ли ще съблазни дори един инвеститор. Този път - и по официални причини: тотална криза, инфлация, война на отсрещния бряг и т.н.

Тук е моментът да напомним, че ако съдим по текстовете в първото решение на Софийския градски съд от 10 януари 2017 г. (№35), с което дружеството "Пирин голф пропъртиз" е обявено за "свръхзадлъжняло", дълговете му към  фалираната "Корпоративна търговска банка" са били  в общ размер от 5.238 млн. лева.

Производството по несъстоятелност е образувано по настояване на КТБ през 2016 година. Историята на тази свръхзадлъжнялост се корени в три кредита: един - през 2007 г., и още два - през 2011 година.

Справка в регистрите показва, че до 25 юни 2014 г. компанията е изплащала задълженията си съвсем редовно. Същото нещо го пише и в документа, с който е стартирано производството по несъстоятелност на дружеството. Или, казано по-просто - до

превземането на банката на "абордаж",

всичко е било точно. Няколко дни след затварянето на КТБ обаче дълговете на дружеството стават незабавно изискуеми и това довежда до фалита на "Пирин голф пропъртиз".

Освен парите, които дължи на банката, по време на "синдишкото безвремие" дружеството трупа задължения и към Националната агенция по приходите. Приходната агенция  вече  е била наложила възбрана на друга част от имотите му - на земи в софийското село Бусманци. От съдебното решение става ясно, че става въпрос за борчове към фиска в размер на нови 2.814 млн. лева.

С други думи, общите дългове на "Пирин Голф Пропъртиз"

вече надхвърлят 8 млн. лева.

Според търговския регистър, ООД-то е създадено на 30 септември 2005 г. с капитал от 50 000 лева. Дяловете в дружеството - общо 50 на брой - са разпределени по равно между учредителите Анита Христова и Иван Кадийски.Той има участия в още няколко няколко компании, които също са ползвали солидно кредитиране от "Корпоративна търговска банка".

Най-голямото от тях е "Биокемикъл БГ" АД, в което Кадийски е бил член на Съвета на директорите. Дружеството е създадено през 2010 г. с акционери "Пайн кемикълс" (50%) и "Пирин голф пропъртиз" (50 на сто). Заради дълг от 17 млн. евро, по искане на синдиците на КТБ и това дружество е обявено в несъстоятелност, считано от 2016 година. 

При създаването си, тази компания е получила кредитиране  за покупка на недвижими имоти и машини за производство на биодизел. Непогасените  задължения на "Биокемикъл БГ" (към 16 февруари 2017 г.), както и на свързаните с нея компании "Кристал Химия Трейдинг - БГ" ЕООД, "Юлита 2002", "Пайн Кемикълс", "Пирин голф пропъртиз", са били на стойност  41.560 млн. лева.

Съобщавайки тези факти, лесно можем да се досетим, че едва ли банката ще може да си прибере обратно дори една десета от тази сума. И сегашната продажба просто потвърждава констатацията ни, че тези длъжници на КТБ просто трябваше да бъдат оставени да работят и да довършат проектите, заради които са теглили кредити. Всичко останало е бутафория, целяща тези фирмени активи

да попаднат в "правилните ръце"

и въпросните проекти да бъдат довършени срещу далеч по-скромни инвестиции.

В публикацията си от 12 април 2019 г. под заглавие „И на Камен бряг - апетитни имоти за стотинки“, много ясно навързахме фирмите и играчите в този спектакъл с енергийно-експертен афинитет към заличените проекти на първия собственик. Така, че нищо чудно сега да им е дошло времето...

Пък и да не забравяме, че Камен бряг е подходящо място за бизнеса с възобновяеми енергийни източници, а ВЕИ-милионите от Плана за възстановяване и устойчивост изобщо не са за пренебрегване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във