Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще спечели състезанието за завода на "Фолксваген"?

Премиерът Бойко Борисов коментира пред австрийско издание, че България продължава да се бори за голямата инвестиция на "Фолксваген" на Балканите. Страната ни може да предостави редица конкурентни предимства въпреки ограниченията на европейското законодателство, което забранява държавния протекционизъм за частните компании, заяви българският премиер. Очаква се инвеститорът да вложи в новия си проект един милиард и 300 млн. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на "Фолксваген".

Другият претендент в борбата за завода – Турция, в случая печели от това, че не е задължена да се съобразява с политиката на Европейския съюз, но това в никакъв случай не ограничава шансовете на България, отбеляза пред БНР и президентът на автомобилния клъстер у нас Иван Михайлов.

На финалната права на състезанието за внушителната инвестиция страната ни стои повече от сериозно и шансовете да бъде предпочетена пред Турция са напълно реални. Защото покрива изцяло изискванията на инвеститора и предлага стабилна икономическа среда, конкурентна данъчна система и доказано желание да насърчава развитието на силна национална индустрия,  в частност – автомобилостроенето.

Премиерът посочва конкретно действащия "плосък данък" от 10% за бизнеса и работещите, "данъка върху дивидента, който при този вид инвестиции е нулев в страната", насърчаващото бизнеса законодателство и държавната подкрепа, комбинирани с добри транспортни връзки и ниски разходи за работни заплати.

България си е поставила за цел по-нататъшното разширяване на автомобилната индустрия. Според данни на правителството, в сектора работят 250 компании с 65 000 служители, които произвеждат части за 90% от автомобилите, движещи се в Европа. Продукцията генерира 10% от Брутния вътрешен продукт на държавата, а оборотът за миналата година се изчислява на над 5 милиарда евро. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във