Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще се облажи от 40 дка на Камен бряг?

Прокуратурата определи "модела "КТБ" като най-голямата измама в новата българска история, но до това определение по-скоро се доближават последвалите след затварянето й врътки с нейните активи. За тях обаче правозащитните органи у нас отдавна са си затворили очите. Нищо, че лавината от фалити на дружества, кредитирани от банката, погълна стотици милиони, които по никакъв начин няма да попълнят масата на несъстоятелността на обявената в несъстоятелност финансовата институция.

Поредната илюстрация за това е случаят с неспирното обезценяване на инак доста апетитните имоти на фалиралото дружество „Пирин голф пропъртиз” ООД, разположени върху близо четиридесет декара в местността  Камен бряг - до  Каварна. Те са послужили като обезпечение по кредитите, отпуснати на въпросното дружество  от КТБ преди затварянето й. Любопитното е, че вече трета година никой не смее да припари до търговете, обявявани за тях от синдика Ванко Митев. И съответно с всеки пореден търг (както позволява законът) цената става все по-ниска и по-ниска. Вероятно ще пада така, докато се появи „подходящият“ купувач.

За последните две години обезценката на огромния терен на брега на морето е вече близо половин милион лева, ако се съди по обявения за 5 март търг. Това на практика ще е третия опит на Митев да намери купувач за двата имота, съставляващи  споменатите близо 40 декара. Първоначалната им оценка, приета от съда по несъстоятелността, е била 1 376 000 лв., или по 34.4 лв. за кв. метър. През април 2019-та те са предлагани за 1 070 000 лева. През октомври миналата година цената им  вече е 900 000 лв., а сегашната е  840 000 лева, или по 21 лв. за  квадратен метър. Елементарна проверка в сайтовете за недвижими имоти показва, че подобни парцели се продават по минимум 30 - 40 евро за квадрат. На този фон  изглежда  още по-странна  тази "незаинтересованост" от евентуални  бъдещи инвеститори.

.Впрочем, както обясни за „Банкеръ“ запознат с подобни дела синдик, в тези случаи дори и да се появи мераклия, обикновено много бързо се намира и „съветник“, който да го разколебае. И така докато имотът стигне цената, приемлива за точния човек…В същото време

кредиторите на дружеството

все повече се доближават до момента, когато, вместо да си получат вложените средства, пият по една студената вода.

Според първото съдебно решение (№35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017-та дълговете на "Пирин голф пропъртиз" към фалираната Корпоративна търговска банка са били общо 5 238 096.75 лева. (Делото е образувано по настояване на синдиците на финансовата институция през 2016 година). То има три кредита към банката - първият е отпуснат през 2007-а, а другите два - през 2011-та  и редовно ги е обслужвало до 25 юни 2014 година. Ще рече  до момента, когато КТБ беше взета на "абордаж". Тогава дълговете му са станали незабавно изискуеми и това е довело до неговия фалит.

Всъщност, когато синдиците искат от съда да обяви "Пирин голф пропъртиз" в несъстоятелност, фирмата вече има натрупани и други задължения - от 2 813 850.01 лв. към Националната агенция по приходите, пише в съдебното решение.  Ето защо НАП е наложила възбрана на друга част от имотите й - на земи в софийското село Бусманци. Така че

нейните общи дългове надхвърлят 8 млн. лева.

Историята на "Пирин голф пропъртиз" също е доста любопитна. Дружеството с ограничена отговорност е създадено на 30 септември 2005 г. с капитал от 50 хил. лева. Дяловете му са разпределени поравно (по 25 дяла) между неговите учредители Анита Христова и Иван Кадийски.

Самият Иван Кадийски има участия в няколко други дружества, които също са ползвали солидно кредитиране от Корпоративна търговска банка. Най-голямото от тях е "Биокемикъл БГ"АД, в което той е бил член на съвета на директорите. Създадено е през 2010-та ,а  акционери в него са "Пайн кемикълс" и "Пирин голф пропъртиз" с по 50 процента. То също е обявено в несъстоятелност по иск на синдиците на банката от 2016 г. заради дълг от над 17 млн. евро. На практика непогасените задължения към кредитната институция (по данни от самата нея към 16 февруари 2017-а) на тази и свързаните с нея фирми ("Кристал Химия Трейдинг - БГ" ЕООД, "Юлита 2002", "Пайн Кемикълс", "Пирин голф пропъртиз") са били в размер на 41 559 623.34 лева.

Не е трудно да се досетим, че едва ли и една десета от тези кредити ще се върне дори и да се продадат активите на тези компании. Показателно е например, че на 27 септември 2018 г. синдикът на “Пирин голф пропъртиз” Ванко Митев е успял да намери купувач на запорираните заради дългове три имота на дружеството в Бусманци с обща площ от 8909 км. м за сумата от 430 000 лева. Според нотариалния акт, с който "Банкеръ" разполага, цената е под 50 лв. за квадратен метър. А същите тези земи са били заложени в банката през 2008-а срещу кредит от 1 200 000 евро...

Така или иначе,

при закупуването на земите на Камен бряг

се заговори, че има проект, според който "Пирин голф пропъртиз" щяла да застрои южната им част - в непосредствена близост до все още непроучения от археолозите античен некропол, откъдето се отваря прекрасна панорама към морето. Тогава еколози възроптаха, че там има много застрашени от изчезване растителни и животински видове, вписани в Червената книга на Европа.

Преди години пък се разбра, че някогашната църковна земеделска земя се е превърнала в урегулиран поземлен имот, където е допустимо ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни от онова време църквата, частният инвеститор и фирмата "Напредък 2006" (в която участва местният  енорийски свещеник Методий - със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007-а. От нотариалния акт се вижда, че това е станало с одобрението на варненския владика и на Епархийския съвет към митрополията. Към онзи момент фирмата "Пирин голф пропъртиз" държи като собственост 30 дка от земята, 10 дка са на "Напредък 2006", а останалите 60 дка - на църковното настоятелство към храма на съседното на Камен бряг село Свети Никола. После "Напредък 2006" прехвърля част от собствеността на "Пирин голф пропъртиз", която в замяна поема всички разходи по уреждането на документите за урегулиране на имота и която - по силата на договора, се задължава да изпълни проекта за жилищно строителство. Срещу това църквата трябвало да получи 22 къщички, които ще си поделят митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и фирма "Напредък 2006". Останалите 78 трябвало да бъдат за "Пирин голф пропъртиз".

Е, при всички тези обстоятелства бъдещият собственик на имота в Камен бряг едва ли ще е някой случаен човек…

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във