Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще ремонтира язовир "Бели Искър"?

Все още не е ясно коя институция ще се ангажира с ремонта на язовир "Бели Искър", след като прокурорска проверка установи, че язовирната стена има спешна нужда от обновяване. Областният управител на Софийска област и бивш депутат от "Атака" Илиян Тодоров публикува писмо, в което категорично отказва да поеме отговорност за ремонтните дейности. Тодоров се оплаква, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столичната община и дружеството "Софийска вода" са се опитали да му прехвърлят горещия картоф.

Според него отговорността трябва да е на общината, тъй като местната власт е "подписала 25 годишна концесия в полза на Веолия Уотър". И именно тя е събирала концесионните такси. Също така Тодоров задава логичния въпрос къде са парите от таксите и защо с тях не е ремонтиран язовирът. В подкрепа на нежеланието си да се ангажира с дейностите губернаторът на Софийска област изтъква, че ремонтът на язовира възлиза на около 90 милиона лева.

"...годишният ми бюджет е малко над 1 милиона лева. По логиката на МРРБ мога да ремонтирам язовира след 90 години без да плащам заплати, без никакви разходи на администрацията. Нямам и щатни бройки за експерти. Това, че никой не иска да "притисне" концесионера "Софийска вода" – френската Веолия Уотър да заплати ремонта на язовира, не значи че аз трябва да ходя по затворите. При липса на финансиране и кадри, няма как да поема отговорност за живота и имуществото на българските граждани. Няма да се превърна в изкупителна жертва на престъпното бездействие на редица държавни институции, които не са си свършили работата с години. Не смятам да „лежа“ по затворите заради корумпирани чиновници и плеяда от крадци, които водят един чудесен и прекрасен живот!", завършва гневното си писмо Илиян Тодоров.

Преди дни жителите на Самоков поискаха от държавата спешно да се заеме с ремонта на язовира. Те уведомиха властите, че състоянието му е трагично стената е опасна от цели шест години. Язовирната стена е строена през 1939 г. от зидария, бетон и основа от здрав гранитен камък. Години по-късно е направена облицовка от 60-сантиметрови гранитни плочи. Стената обаче не отговаря на модерните изисквания за противоземетръсно строителство.

Язовирът се стопанисва от "Софийска вода", които са наясно с проблемите и затова държат язовира наполовина пълен. Вододайната зона пък на практика е недостъпна. Дружеството не коментирало дали ще ремонтира язовирната стена. 

От Министерството на регионалното развитие съобщиха за bTV, че стената е технически изправна и безопасна, но има нужда от реконструкция, която ще започне догодина. Неотдавна обаче след среща между жителите и главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов разпореди ремонтът да бъде направен веднага. Въпросът все пак е кой ще се нагърби с дейностите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във