Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще плати сметките за нарушенията в ловно стопанство „Искър“ ?

Повече от два месеца след скандала с градежите в държавното ловно стопанство „Искър“, за които в. „Банкеръ“ съобщи още през август в публикацията си „Арогантност и беззаконие в ловно стопанство „Искър““, компетентните институции се произнесоха официално - строежът на сградата е незаконен.

А това на практика стана ясно още при първата проверка на Дирекцията за национален и строителин контрол, която Върховната административна прокуратура изиска от  нея и Министерството на земеделието, храните и горите, след сигнала на Зелено движение и Демократична Българи, че на територията на стопанството се строи впечатляваща сграда.

Сега вече администрация в район "Панчарево" към Столичната община е издала констативен акт за извършен строеж без издадено разрешение и одобрени строителни книжа, което според всички закони у нас би трябвало да означава, че незаконната сграда трябва да бъде разрушена.

 Разбира се, това няма как да се случи веднага, тъй като от тук насетне предстоят още купища процедури, а и „засегната“ страна има възможност и да обжалва акта.

Съвсем друг е въпросът кой ще бъде „конструиран“ като засегната страна. По всички правила, това би трябвало да е собственикът на имота – в случая държавното ловно стопанство. В същото време е ясно, че на практика истинският чорбаджия тук е близкият до ДПС и най-вече до неговия почетен председател – Ахмед Доган бизнесмен Румен Гайтански – Вълка.

Тук е моментът да припомним, че преди шест години стопанството беше сервирано на Гайтански на тепсия от тогавашния министър на земеделието – Димитър Греков. Но тъй като детайлите в условията на дългогодишните договори „за съвместна дейност“ между държавните ловни стопанства и техните „съдружници“ в лицето на видни нашенски бизнесмени , никога не са били оповестявани , няма как да сме сигурни, че реалният собственикът на градежа не е именно  „Био Майнинг“ АД на Гайтански...?!

Така съдебните процедури могат да се проточат до безкрайност.

Инак, както още през август в. „Банкеръ“ съобщи, „основанията“ за строителството са били потопени във витиевато тълкуване за ремонт на съществуваща сграда. Става дума за едно конструктивно становище, направено в началото на годината и подписано от инж. Петър Иванов ( с което в. „Банкеръ“ разполага). То се отнася до ремонт и модернизация на съществуваща...ремонтна работилница.

Нашата проверка по това време установи, че все пак някакъв идеен проект съществува. Негов автор е била арх. Мирослава Иванова. Не само това, оказа се,  че играещият ролята на нищо незнаещ по това време директор на Югозападно държавно предприятие - Дамян Дамянов, още на 9 януари е бил уведомен от изпълнителния директор на „Био Майнинг“- Здравко Андреев, че е  изготвен инвестиционен проект за ремонт и модернизация на съществуващата ...работилница ( в.„Банкеръ“ разполага с това писмо и с приложения инвестиционен проект). От самите чертежи пък става ясно, че изведнъж едноетажната „работилница“ се е сдобила с нови фасади и с още ...етаж и половина. Застроената площ, на която е разположена сградата, е 1341 кв.метра.

От  акта за държавна собственост на имота ( № 04396 от 8 февруари 2005 г.) става ясно, че въпросната работилница е строена през 1988 г., но е само на един етаж. А настоящият градеж (виж снимката), макар и на груб строеж съвсем не навява на мисълта, че иде реч за поставянето на основи за ремонт на... работилница, а по-скоро за такива на бъдещ хотел?! Пък и инвестиционниат проект го доказва. 

Сега остава въпросът, кой ще „адресатът“ на нарушенията и кой ще плати сметките за актовете за административни нарушения, които по правило се издават в тези случаи?!

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във