Банкеръ Daily

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Kой ще обезщети туристическия бизнес, с колко и кога?

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) очакват отговор на въпроса за това кой ще обезщети туристическия бизнес, с колко и кога, съобщиха от организацията.

От там припомнят, че обещаните стари обезщетения се бавят както за средните, така и за малките предприятия, при това с месеци. Все още не са стартирали процедурите за компенсации за затворените бизнеси и възпрепятстваните да работят заради мерките за февруари и март.

"Настояваме да бъдат не само ясно обявени крайните срокове, до които бизнесът ще получи компенсации, но и те да се спазват. Наслушахме се на обещания, но те къща, персонал и семейства не хранят", отбелязват от БХРА. 

В отворено писмо от асоциацията обясняват, че е удобно вместо с държавен акт да се затварят бизнеси с общински актове, за да не се налага държавата да изплаща обезщетения. По тази причина от браншът настояват всички хотели и заведения, както и всички останали, които ще бъдат засегнати от новия локдаун в София да бъдат обезщетени.

"Отдавна става въпрос за оцеляване. А смъртта от глад не е по-малко страшна от тази от вируса", категорични са от бизнеса. И допълват, че "през последните седмици от БХРА проведохме поредица от срещи с общинските власти в страната, при което някои от тях ни обясниха, че не могат да направят компромиси с размера на местните данъци и такси, тъй като това щяло да наруши бюджетът на общината, а други с реални действия подкрепиха засегнатите бизнеси. Питаме няма ли да се наруши бюджетът на общината при масови фалити на икономическите субекти в нея или общината приема бизнеса не като партньор, а като донор."

От БХРА категорично настояват затворените бизнеси чрез общински актове да получават същите обезщетения от държавата като размер и в същите срокове, които са предвидени и за тези, чиято работа е ограничена или спряна чрез държавна заповед. "Не е редно държавата да си измива ръцете като Пилат Понтийски и да прехвърля топката на общинските администрации, бягайки от отговорност", подчертават от засегнатият сектор. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във