Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще лапне на безценица офиса на КТБ в центъра на Бургас?

Синдиците на фалираната Корпоративна търговска банка за пореден път се изживяват като брокери на апетитни имоти. Сега те са организирали търг за продажбата на луксозния офис на обявената в несъстоятелност финансова институция в идеалния център на Бургас, на  ул. “Хан Аспарух” №3. Запознати с делата на кредитната институция подозират, че сегашните й "началници" - Ангел Донов и Кристи Маринова, вече имат избран купувач, тъй като поставените от тях условия за участие в наддаването , доста сериозно ограничават възможността за участие в него.

Как иначе да се обясни изключително краткият срок за подаване на документи за участие (от 18 до 21 април) или общо четири дни и второ, „недоглеждането“, че два от тях ...са неработни. В този срок кандидат-купувачите трябва да направят оглед на имота, да се запознаят с тръжната документация, която, забележете, се намира в централата на Корпоративна търговска банка в София и да внесат депозит от 10% в посочена сметка на „УниКредит Булбанк” АД.

При това положение ще е любопитно да разберем офертите на колко участника ще бъдат гледани на 22 април в сградата на централното управление на банката на ул. „Граф Игнатиев“ №10, както става ясно от съобщението на двамата синдици Донов и Маринова.

Колегите от Бургас вече съобщиха, че в момента в бургаския офис на КТБ е разлепена обява и номер на мобилен телефон, написан с черен флумастер. Мъжът, който отговаря на него, се представя за бивш служител на банката, чиито правомощия се ограничават само да отваря вратата, за да бъде направен оглед от евентуално появили се кандидати.

Иначе, подробности за търга са публикувани на интернет страницата на кредитната институция. Продава се целият партерен етаж със застроена площ от 103.70 кв.метра. На тази квадратура са ситуирани четири помещения, чакалня, санитарен възел и входно антре, заедно с 20.34 кв.м ид.ч. от общите части на сградата и право на строеж върху идеални части , които представляват 124.04 кв.метра. Към обявения за продан имот са прибавени и самостоятелен обект в сутерена на сградата със застроена площ от 30.52 кв.м., втори - от 28.52 кв.м.,  и трети - от 28.66 кв.метра. Така на практика чистата площ, без общите части, е 191.4 кв. метра.

Към офиса вървят и “трайно прикрепени вещи... - 237 бр. мебели, IT-техника, АТМ, офис материали и реклама, описани подробно в тръжната документация.

Началната цена, от която ще започне публичната продан, е 215 802 лева. Това е 60 на сто от първоначалната оценка на имота, което подсказва, че досега може би са проведени няколко неуспешни търга. Само че възможно ли е да няма сериозен интерес при положение, че става дума за центъра на Бургас, а не за офис в село Мало Конаре.

Запознати с подобни прийоми напомнят, че ако при първите два търга все пак се е появил кандидат за този инак доста апетитен имот, нищо чудно той да е бил „посъветван“ ....да помисли по-добре иска или не да участва в търга. Така се стига до момента, когато активите на банката се преоценяват съвсем „законно“ и на финалната права се появява този, за когото е предназначен имотът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във