Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ще изгази Кралевите батаци?

S 250 7ee8c11a 299e 4733 9369 736bed5ad81c
S 250 26ef8ee0 e460 408f 8380 5be0537947bf
S 250 d20af723 10ab 4faf 9c48 55c743dc0d7a
S 250 4e2d1c93 b9dc 4618 92cd 88a39869855c

Лошо управление, занижен контрол и натрапчив дъх на корупция – тези констатации на министрите от служебния кабинет не престават да съпътстват почти всички анализи ( и във всички сфери ) за дейността на предишните управляващи. 

Още от началото на юни „БАНКЕРЪ“ се опитва да разплете

мрежата от зависимости

и врътки обсебили министерството на младежта и спорта, докато там се е вихрел екс министър Красен Кралев. В няколко свои публикации, които буквално взривиха публичното пространство, осветлихме начина по който милиони от държавната хазна са изтекли към правилните хора и как парите по време на COVID-кризата са били раздавани за меко казано спорни „инициативи“ .

В същото време обаче се оказва, че една от основните дейности  на спортното ведомство – тази свързана с управлението и стопанисването на спортни имоти за милиони е оставена в ръцете на хора (или по-точно пионки), които не просто са дискредитирали възложените им отговорности, но очевидно са се превърнали и в патерица на отряда за натиск и специални поръчки над бизнеса, с който „се прославиха“ предишните управляващи. 

Тези дни „БАНКЕРЪ“ попадна на едно доста любопитно четиво – 

одитен доклад за дейността на „Сердика спортни имоти“ ЕАД

който е буквална илюстрация на всичко казано дотук.  

В създаденото с решение на Министерския съвет (№ 536) през септември 2017 г. еднолично акционерно дружество,  собственост на спортното министерство като непарична вноска при учредяването му са прехвърлени сериозен брой спортни имоти в столицата, които от години са изоставени на произвола на съдбата. По това време те са оценени на 73 217 089 лева. Сред тях са спортен комплекс "Българска армия", спортно-тренировъчната база в Панчарево, спортния комплекс "Червено знаме", както и част от спортния комплекс "Къро". За да се случи всичко това, всички тези имоти са преобразувани от публична в частна държавна собственост.

В съвета на директорите на "Сердика спортни имоти", естествено по предложение на министър Кралев, топло място на държавната трапеза намират  Мариана Петрова, Людмил Лазаров и Александра Левянска, всички те с бетониран мандат до 20 септември 2020 година.

И тъй като и до този момент все още няма проведен конкурс за техни заместници, те продължават да заемат постовете си. 

Какво обаче са свършили тези хора?! 

Ако се съди по одитния доклад, отразяващ финансовото състояние на дружеството, което е повече от плачевно, НИЩО.

При проверката е установено, че през всичкото това време началниците на държавното дружество дори не са успели да утвърдят Стратегия за развитието му, нещо което е задължително при публичните държавни предприятия. Липсват и утвърдени бизнес програми – нито дългосрочни, нито годишни такива.

Повечето от имотите на дружеството продължават да са в окаяно състояние и ежегодно това се отразява в отчетите му като „амортизация“ за милиони. С други думи, държавните имоти се рушат, а мерки за спасяването им липсват.

Сегашното ръководство на Министерството на младежта  и  спорта се е  заело сериозно с оздравяването на дружеството. Част от тези мерки са свързани с

изчистване на милионните финансови задължения,

натрупани през годините от наемателите на спортните обекти. 

Министър Кузманов е категоричен , че ще предприеме всички необходими мерки за  оздравяването на „Сердика спортни имоти“ ЕАД  и ще бъде безкомпромисен към всички, които меко казано са се разпореждали доста безхаберно,  и тези ползвали държавните имоти.

Реално погледнато единственият сериозен договор е този с ПФК "ЦСКА - София". Според направената проверка клубът има натрупани сериозни задължения към  държавното дружество, които  формират 95 на сто от неизплатени наеми.  

Според спортния министър това е и пречката до момента да не бъде създадено замисленото преди четири години дружество за публично частно партньорство, с което се целеше осигуряване на собствена база и изграждане на нов стадион „Българска армия“ в Борисовата градина.

Нека не забравяме обаче, че през всички тези години футболният клуб е бил основният източник на средства за дружеството. Според подписания на 4 януари 2018 г. договор, хората на Гриша Ганчев са се задължили да плащат всеки месец по 62 хил.лв. на „Сердика спортни имоти“, за да ползват стадиона и базата в Панчарево. 

Тук е моментът да споменем, че още при създаването на държавното дружество, идеята му е била собственикът на ЦСКА да получи потъналите по това време в разруха спортни обекти и да влезе във владението им чрез публично-частно партньорство с държавата. Само, че тези широко рекламирани „намерения“ остават в историята. Очевидно хората на Кралев са преценили, че е по-уместно

да изсмукват ЦСКА

като дойна крава и да го държат на скамейката като обикновен наемател, за да могат час по час да променят правилата на играта. В същото време да остават със затворени очи пред направените от клуба огромни инвестиции, за да може запуснатите години наред спортни обекти все пак да заприличат на такива.

За никого не е тайна, че когато ЦСКА пое стопанисването на имота в Панчарево, той приличаше по-скоро на изоставен трънак отколкото на спортен обект (виж снимките- преди и сега). Странен обаче е бил подходът на управляващите държавното дружество през всичките тези години. Вместо да правят всичко възможно да задържат своя основен инвеститор, 

те са „пропускали“ да осчетоводяват направените инвестиции,

а през цялото време са записвали на сметката му наем след наем, така че сега да се окаже, че в отчетите им клубът продължава да „дължи“ пари.  

Любопитна е една страница в този доклад, в която в рамките на няколко реда има две меко казано противоречиви информации. На единият ред се посочва, че инвестицията направена от ЦСКА възлиза на 3 898 867.88 лв, която обаче не е призната поради пропуски в оформянето на документите, но в същото време е записано, че дълговете на клуба към държавното дружество са в размер на 3 755 018.07 лева…

Реалната картина на практика е такава – 

инвестициите не се признават, но пък дълговете се „осчетоводяват“…

За да бъдем по-конкретни се свързахме с Гриша Ганчев, за да ни обясни длъжник ли е или благодетел. Макар, че Ганчев е известен с това, че рядко говори с журналисти, пред  „БАНКЕРЪ“  той каза: „ Излели сме милиони в тези обекти и това може да се види от всеки. А въпросът: защо някой чиновник не си е свършил работата и се опитва да си измие ръцете с нас, е отговор, който друг трябва да даде.“

Адвокатът на ЦСКА – Станислав Трендафилов беше доста по-изчерпателен. Той каза, че пред него стои огромна папка с актове за извършените строителни работи, чиято стойност доближава 4.5 млн.лева. В същото време по независещи от ЦСКА причини процедурите по прихващане на направените от клуба инвестиции, не са били завършени. „Но не по наша вина“…

Самата директорка на държавното предприятие - Марияна Петрова никога не е пожелала да се срещне с техен представител. „Единственият път, когато съм виждал тази жена, беше при подписването на договора“, категоричен е Трендафилов. Безумно е да се твърди, че ние сме длъжници, като се има в предвид, че за целия срок на договора, задължението на ЦСКА е да направи инвестиция от 400 хил.лв. за базата в Панчарево и 700 хил. лв. за стадион „Българска армия“. ЦСКА не само е преизпълнила многократно тази програма, но в същото време е изплащала и наеми на обектите, които клубът сам препостроява. Когато отидохме на базата в Панчарево

заварихме един „залесен“ терен и няколко полуразрушени постройки.

Идете и вижте какво е сега…

И действително, шубраците вече са превърнати в истински спортен обект. Препостроените, залесени и ежедневно подържани три спортни игрища дават възможност за тренировки не само на играчите от професионалния клуб, но и на детско-юношеската школа, така че те да тренират в нормални условия. Изградени са 20 нови бунгала, предназначени за спортните лагери, които могат да приютят близо 60 човека. Фитнесът е напълно оборудван с всички необходими съоръжения от последно поколение.

Заравяйки се в историята, не е лошо да припомним, че правителството на Борисов често биеше тъпана за своята отдаденост при решаването на проблемите на спорта. Но едно е да разказваш какво имаш намерение да направиш, а съвсем друго – да го правиш.

Тук е моментът да споменем, че от създаването на държавното дружество „Сердика спортни имоти“  през 2017 г. до решението за учредяване на съвместно дружество между собственикът на ЦСКА Гриша Ганев и държавата, с цел изграждане на нов стадион в „Борисовата градина” (през ноември 2019 година) трябваше да минат близо две години. Според това решение акциите в новата компания трябваше да бъдат разпределени поравно (всяко с по 50% )между двете дружества-учредители - „Сердика спортни имоти” ЕАД и „Арена ЦСКА“ ЕООД. Познайте дали това се е случило и до днес…?!

През всички тези години, ръцете на Гриша Ганчев са били извивани по един или друг начин. А екзалтираното съобщение до медиите, което по това време изпрати екс министър Кралев „Честито, армейци. След 30 години очакване, ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава!“, остана само поредното изхвърляне.

Не само, че нищо от това не се случи, но и 

батаците, които Кралев остави като наследство, 

сега увиснаха за разчистване на врата на служебния министър Андрей Кузманов.

Съвсем резонно e той да бъде потресен от данните, които неговите експерти му дават по отношение на финансовото състояние на подопечното му дружество „Сердика Спортни имоти“. А то според сухите цифри в одитния доклад е затънало с близо 5 млн. лева.

Но е редно да отбележим, че изглежда малко странно 95 на сто от тези задължения да бъдат приписвани на ЦСКА , при положение че в същия този доклад се споменават подписаните и проверени общо 34 договора за наем на стопанисваните от държавното предприятие имоти. Които между впрочем в по-голямата си част също не са били изпълнявани.

Доста любопитен е и още един факт, че докато при управлението на кабинета "Борисов 3", грижата за пострадалите от COVID-кризата се развяваше пред медиите час по час, а „подпомагането“ на закъсалите бизнеси не излизаше от устата на министрите и пи-арите на правителството, точно най-големият спонсор във възстановяването на спортните имоти – ЦСКА е удобно „пропуснат“ от подкрепата (за разлика от други клубове). 

Въпреки внесените от клуба писма за освобождаване от наеми за терените, които реално не се ползват вследствие на  пандемията, наложена от локдауна в държавата и забраните за спортни събития, някой удобно пропуска да ги отрази в решенията за ковид мерките...

Дали пък това е било „случайно“ или просто е създаден поредния удобен момент да се накаже непослушният?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във