Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой се облажи от тестовете за децата?

В Министерството на здравеопазването става все по-горещо. „Гениалното“ решение, с което началникът на здравето у нас Стойчо Кацаров вмени на директорите и учителите да се преквалифицират в медицински персонал и да осигурят „процеса на тестване в училищата“, съвсем разбуни духовете. Синдикални и професионални организации в образованието също скочиха срещу поредният експеримент с децата и образователната система.

За да излязат от положението, двамата "ресорни" министри - Стойчо Кацаров и Николай Денков съчиниха специални „Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка“ и ги направиха задължителни за изпълнение.

Според тези насоки, присъственият учебен процес изисква учениците да "минават" през изследване с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19. Те ще се извършват в класните стаи поне от две длъжностни лица, определени от директорите - учители и непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци. Процедурите ще се извършват докато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 души.

Докато обществото бе заето с типичното нашенското "коментиране" на темата, в което всеки е срещу всички и обратно, в периферията остана немаловажния въпрос -

кой, как и срещу колко милиона осигури детските тестове.

В две свои публикации от последната седмица - "Бързи тестове за бързи пари" и  "Министър Кацаров, кой може да достави 1 500 000 теста за три дни?", се опитахме да повдигнем темата, но... само се опитахме. За съжаление никой, освен „БАНКЕРЪ“, не се поинтересува дали и зад тези спешни мерки не се крият до болка познатите ни "нечии" финансови интереси.

Припомняме, че въпросните конкурси бяха проведени за по три дни, а изричното условие на възложителя бе победителите да направят доставките също в рамките  три дни. Както изрично подчертахме в публикациите си, в този им вид конкурсните условия са повече от подозрителни. А опитът ни да се възползваме от широко рекламираната прозрачност на служебното правителство удари на камък. 

Министър Кацаров, дълго време не отговаряше на поставените от нас въпроси. Един прекрасен ден успяхме да изненадаме

шефката на министерските „Връзки с обществеността“ – Диляна Панайотова,

която явно по погрешка вдигна мобилния си телефон. От нея обаче чухме само две неща: един съвет - „Запазете спокойствие“, и един риторичен въпрос - „Вие срокове ли ми поставяте?“

В крайна сметка упоритостта ни да стигнем до реалната картина на проведените търгове постресна министър Кацаров и чиновниците около него. Непосредствено преди затварянето на тазседмичния брой на електронния вестник „БАНКЕРЪ“, министър Кацаров все пак реши, че мълчанието му по въпроса не е съвсем здравословно.

С официално писмо той ни съобщи не само всички точки и алинеи, по които е проведен 3-дневния конкурс, но разбули и ценовата мистерия около победителите. По този повод в официалното писмо на министър Кацаров се казва следното:

"Съгласно публикуваната на 26 октомври 2021 г. на интернет страницата на Министерство на здравеопазването покана до всички заинтересовани лица за предоставяне на оферти за доставка... се сключиха два договора за доставка на общо 400 000 теста, както следва:

- с „Булснайт“ ЕООД - за доставка на 200 000 теста с единична цена 3.49 лв. и обща стойност 698 000 лв., сключен на 5 ноември 2021 г.;

- с „Пи кей сайънтифик“ ЕООД - за доставка на 200 000 теста с единична цена 3.85 лв. и обща стойност 770 000 лв., сключен на 04.11.2021 година...

Следващите осем класирани участници, отговарящи на изискванията в поканата, са предложили по-високи цени, както следва - 3.95 лв., 3.96 лв., 4.39 лв., 4.72 лв., 4.89 лв., 4.95 лв., 4.99 лв. и 6.98 лв. за тест.

Предложенията, които не отговарят на предварително обявените условия, не участват в класирането“.

Оттук нататък не ни остана нищо друго, освен да разберем

кoй точно стои зад доставчиците на „щадящите тестове“

и как те се оказа толкова подготвени, че да не попаднат в ножицата между съкратените срокове и големите количества.

Първата фирма - "Пи Кей Сайънтифик" е собственост на столичанина Емил Маринчев. Според наличната информация тя не е случаен партньор на здравното министерство. През последните няколко години е спечелила над 6 млн. лв. - все чрез конкурси за доставка на медицинска апаратура, изделия и реактиви.

При проверка във фирмените регистри се оказа, че Маринчев е съдружник с идеолога на „Биг Брадър" у нас - продуцента Нико Тупарев, във фирма "Скайхай ивентс" ЕООД, чиято тясна специалност е... организиране на светски събития и фирмени партита.

Отделно от това,  Маринчев и Тупарев са партньори с други две знакови фигури в шоу бизнеса - Иван и Андрей. Четиримата са сред учредителите на "фестивалната" фирма "Коледария" ООД, която е развивала що годе бурна дейност някъде докъм... 2009-2010 година.

И накрая, но не на последно място, Емил Маринчев е съсобственик и в "Ред девъл кетъринг" АД, което беше избрано да осигури храненето на участниците във форумите по време на българското председателство на Европейския Съюз у нас. Срещу "скромните"... около1 млн. лева.

Другият фаворит на здравното министерство -  "Булснайт"

е собственост на бизнесмена Димитър Димитров.

Според официалната информация компанията му е получавала пари от държавата само по времето на предишния програмен период (2014-2020 г.) - чрез договори за изпълнение на дребни обществени поръчки. Инак, ако се съди по годишните финансови отчети, публикувани в Търговския регистър, с приходите си от около 20 млн. лв. за последните четири години, "Булснайт" стои доста добре на пазара.

А според сайта за разследваща журналистика bird.bg, Димитър Димитров е брат на жената на Злати Петров, управител на "С & Т БЪЛГАРИЯ" ЕООД, спечелило 70 млн. лв. от обществени поръчки.

Във вторник  (9 ноември) стана известно, че именно този доставчик... потъна вдън земя. Притиснат до стената от факта, че договорените 200 000 теста не са стигнали до училищата, Стойчо Кацаров призна: "Единият от доставчиците подписа договора и изчезна!"

За да излезе положението, здравният министър обещае, че до ден-два ще бъдат доставени още 80 000 теста. Странно защо обаче той пропусна да съобщи дали двата договора вече са разплатени, или поне този път ще се разминем само с неприятни усещания.

С трепет и вълнение очакваме да разберем каква ще е съдбата на т. нар. голяма поръчка. И по-точно - 

кой ще втория конкурс - за 1.5 милиона теста

Сред търговците на медицински консумативи вече се спряга името на един доста известен играч у нас със собствено предприятие и складови бази. Но нека не отнемаме удоволствието на министър Кацаров да оповести името на избраника. И най-важното - едновременно с него да сподели и цената на тестовете.

Важното е да се разбере дали грижата за децата е била водеща в случая. Или пък в края на мандата на това служебно правителство някой не е решил, че сега му е времето да изкара едни бързи пари...

Facebook logo
Бъдете с нас и във