Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кои са новите играчи в поръчката за изтребителите?

Министерството на отбраната задвижва проекта за закупуването на изтребители за Военновъздушните сили. Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че за разговори ще бъдат поканени нови производители. Те ще се присъединят към шведите от SAAB с модела им "Грипен", италианските "Юрофайтър" и САЩ с F-16, които участваха в предишния търг.

Процедурата беше спряна заради скандал между управляващите и опозицията, и по-конкретно заради обстоятелства, довели до декласирането на американските изтребители втора ръка.

"Ще поканим не само тези трите фирми, които са участвали досега. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител F-18), имаме и други предложения”, заяви  Каракачанов. Оферти се очаквали и от Израел. "Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега", обясни министърът на отбраната. 

По думите му, ако до края на април процедурата мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да ни доставят изтребители.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа първоначалните очаквания са проектите за превъоръжаване на войската да бъдат внесени в Народното събрание до края месеца.

Плановете на управляващите са нашите ВВС да имат нови изтребители към 2023 година. За тази цел са заделени 1.5 млрд. лева. План-сметката обаче следва да бъде орязана с 20 процента заради промяна в Закона за ДДС от 2016-а, която налага 20% данък върху военните проекти.

В момента военното ведомство преговаря за отмяната на тази поправка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във