Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кои са най-големите сделки в България за миналата година?

Консултантската компания Ernst & Young представи Барометъра на сделките в Централна и Източна Европа за 2017-а, отразяващ и най-големите сделки в България за изминалата година. Компанията е изчислила, че петте водещи сделки у нас възлизат на общо 2.3 млрд. лева.

На първа позиция в списъка е поставена сделката между Обединена българска банка и белгийската KBC Group, собственик и на СИБАНК. Споразумението за придобиването на ОББ от KBC беше обявено още в края на 2016 година. И е на стойност от 638 млн. долара или малко над 1 млрд. лева. 

Първата тройка се допълва от още продажбите на моловете "Парадайс" и "Сердика център", чийто купувач е един и същ - регистрираният в Южна Африка фонд NEPI Rockcastle. За двата търговски центъра компанията плати общо 561 милиона долара или над 809 милиона лева. Първата сделка беше за 303 милиона долара, а втората - за 258 милиона долара.

Четвърта е сделката за The Mall, който беше купен също от южноафриканска компания - Hyprop Investments, за 180 милиона долара или над 280 милиона лева. На пета позиция е сделката за "Девин", чийто белгийски купувач S.A. Spadel даде 125 милиона долара за нея.

Като цяло за изминалата година реализираните сливания и придобивания у нас са 40 на брой, което е с пет повече в сравнение с предходната.

Любопитното е, че разликата в броя не е толкова голяма, но пък в стойностно изражение пазарът на сделки в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на сключените споразумения е за 2.2 милиарда долара или близо 3.50 милиарда лева. За сравнение през 2016 годна те са 700 милиона долара.

Според оценката на специалистите в страната водещи за инвеститорите остават три сектора - храни и напитки, производство и информационни технологии. Всеки един от тях реализира по пет сделки в рамките на календарната година. Сред атрактивните сфери са още банково-финансовия сектор, търговията на дребно и недвижимите имоти, където имат по четири сделки за 2017 година.

"Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от интересите на стратегическите инвеститори. През 2017 година 82% от сделките са стратегически и едва 18% - финансови. Пример за стратегическа сделка е покупката на технологичната платформа за обработка на големи масиви от авиоданни Vayant Travel Technologies от американската софтуерна компания PROS Holdings", посочват в доклада си от EY.

Барометърът отчита лек ръст на споразуменията с чуждестранни купувачи - 48% в сравнение с 46% през 2016 година.

"Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. Важно е да отбележим тенденцията на стабилно увеличение на придобиванията извън България - през 2017 година този процент е 17%, спрямо 11% през 2016 година и едва 6% през 2015 година", посочват още експертите.

"2017-та бе активна година за целия сектор, както в региона на ЦИЕ, така и тук в България. У нас станахме свидетели на смяната на собствеността на едни от най-големите търговски центрове - "Парадайз Мол", The Mall, "Сердика център". В същото време наблюдаваме трайно повишен интерес на инвеститорите към сектора на производството и хранително-вкусовата промишленост. Очаквам тази тенденция да се запази и през 2018 година", коментира ръководителят на отдел "Финансови консултации по сделки" в EY Bulgaria Диана Николаева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във