Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кой печели от корабите по Дунава?

С повече от две години закъснение от първоначално обявените срокове приключи първата фаза от проекта "Създаване на речна информационна система в българската част на р. Дунав - БУЛРИС". Тя беше реализирана със средства по оперативната програма "Транспорт 2007-2013" и включваше проектиране и изграждане на софтуер за следене на корабния трафик, оборудване на центровете, доставка, монтиране и тестване на нови плавателни средства. Завършено бе и изграждането на технологичната инфраструктура в шестнайсет комуникационни точки, разположени по протежението на Дунав. Изпълнител е "Обединение БУЛРИС 2009" АД, в което българската "Сиенсис" държи 48% от капитала, "Технологика" има 20% от акциите, хърватската "Център за развой унитарне пловидбе" е с 18%, а държавното предприятие "Съобщително строителство и възстановяване" е собственик на останалите 14 на сто.


Въпреки забавянето на изпълнителите са изплатени 99.41% от стойността на договора, който възлиза на 11 289 440 лв. без ДДС, показва проверка в Агенцията за обществените поръчки. Любопитна подробност е, че изпълнителният директор на "Сиенсис" - Николай Медаров , е съпруг на председателя на Централната избирателна комисия Красимира Медарова. Семейството нашумя в медиите около парламентарните избори през миналата година заради многото имоти, които притежава. Част от тях не бяха декларирани от Медарова, както се изисква по закон.


В момента върви изпълнението и на втора фаза на БУЛРИС, където се наливат допълнително милиони левове. Първият лот включва изграждането на речно-информационен център в Русе, което е поверено на "Консорциум Дунав " с водеща фирма "Крис груп" - ООД. Тя се управлява от един от най-влиятелните русенски бизнесмени Иван Павлов. Заедно с още две дружества - "ВТ инженеринг" и БСА, той ще получи 5.986 млн. лв. без ДДС за речния център в града, който трябва да е готов най-късно през април.


Консорциумът "БУЛРИС 2", който обединява компаниите "Транзас Марин Интернешънъл АБ" - Швеция, "Транзас Медитерейниън САС" - Франция, и българската "Телелинк", пък вече се е заел с разширяването на обхвата на услугите на речната информационна система в българската част на река Дунав. Стойността на подписания в края на миналата година контракт е близо 9.5 млн. лв., като средствата отново са осигурени по оперативната програма "Транспорт", а срокът за изпълнение е 18 месеца. Групата "Транзас" без съмнение е един от водещите доставчици на навигационно оборудване в света. По-интересен обаче е българският й партньор. Впрочем думата "български" май не е особено подходяща, тъй като реално собственик на "Телелинк" е регистрираният в Холандия "Телелинк - Холдингс". Основател на фирмата през 2001 г. е един от архитектите на НДСВ - бизнесменът Спас Русев, замесен през годините и в редица съмнителни телекомуникационни сделки. Сега Русев вече не фигурира в нейното управление и според публикации в медиите в периода 2011-2013-а "Телелинк" е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лева. Тя доставя телекомуникационно оборудване, софтуер, резервни части и консумативи за IT инфраструктурата на Столичната община, Агенцията по вписванията, Министерството на здравеопазването, съдилищата и др.


Последният лот 3от втората фаза на речната информационна система е за внедряване на софтуер за мониторинг и заснемане на състоянието на речното дъно. Изпълнител отново е консорциум - "НАГ Хидросистемс", но за него все още няма информация в търговските регистри. Иначе договорът е за 2 845 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - осем месеца.


Отделно "Маг адвъртайзинг" на Красен Кралев е спечелила обществената поръчка за популяризирането на системата срещу нелошата сума от 250 хил. лв. без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във