Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кой печели 5G състезанието?

5G мрежата разполага с огромен икономически потенциал. По-бързите интернет и мобилна комуникация ще бъдат ключов фактор за градовете, които се опитват да привлекат бизнес на високо ниво. Затова страните, които първи въведат 5G, ще получат голямо макроикономическо преимущество.

Експертите от консултантската компания "Делойт" смятат, че към този момент Китай категорично води пред САЩ в тази надпревара. Пекин изгражда по-бързо националната си безжична 5G мрежа, която се смята за бъдещето на телекомуникационната индустрия. И ако Вашингтон не се забърза, американците ще изостанат значително по отношение на създаването на доминиращи компании в този сегмент.

Държавата, която първа завладее бъдещия пазар, ще генерира повече данни, което от своя страна ще помогне значително за подобряването на услугите и ще привлече повече клиенти в световен мащаб, убедени са експертите. 

Американските телекоми отдавна предупреждават за преднината на Китай в 5G състезанието в опит да накарат администрацията на президента Доналд Тръмп да намали регулаторните пречки. Анализаторите отчитат, че в САЩ има доста сериозно забавяне при издаването на разрешителни за строеж на малките клетъчни станции, които са фундаментални в контекста на 5G инфраструктурата. Именно в това отношение Съединените щати изостават драстично от Китай. Щатските браншови организации казват, че броят на тези станции трябва да нарасне от 325 хил. в момента до 800 хиляди. 

Консултантите от "Делойт" също така аргументират лидерството на Китай с по-големите държавни инвестиции, по-евтините материали и по-бързото издаване на разрешителни.

Странно или не, в САЩ остават оптимисти. Федералната комисия за комуникациите например твърди, че страната е конкурентна на Китай и другите страни, които разработват свои 5G мрежи. "Трябва да имате по-голям радиочестотен спектър, за да спечелите надпреварата, а в момента САЩ разполагат с по-голям радиочестотен спектър от която и да е друга държава в света. По отношение на инфраструктурата комисията започна да прави реални значителни крачки", казва членът на комисията Стивън Кар. Според него предизвикателството е следното: "Разработването на 3G и 4G мрежите бе белязано от огромните мрежови кули. 5G мрежата обаче изисква стотици малки антени. Американското законодателство задължава антените ни да са огромни. Затова е необходимо да го актуализираме, да бъдем по-икономични." Но засега всичко остава само на думи.

В Китай нещата са доста по-динамични. Преди седмица телекомуникационната компания China Tower направи най-големия дебют на борсата в Хонконг за последните две години. Компанията събра финансиране в размер на 6.9 млрд. долара. И вече се оценява на почти 28 млрд. долара. Телекомът е държавна собственост и водещ производител на мрежови антени в света. Той бе създаден чрез обединението на трите най-големи китайски държавни оператора на безжични мрежи. Експертите казват, че ролята на China Tower в създаването на инфраструктура за 5G мрежа е ключова. Чрез нея китайското правителство се надява да реализира такава мрежа по-бързо и ефективно.

China Tower на свой ред съобщи, че планира да използва около 60% от постъпленията си, за да изгради и подобри мрежовата инфраструктура. Китайските власти искат 5G мрежата да бъде разгърната в голям търговски мащаб до 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във