Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой ни лъже при сделката за новите изтребители?

По тъмна доба снощи стана ясно, че Големият бял брат отвъд Океана е благословил сделката за 8 изтребители F-16 Block 70. Конгресът на САЩ е одобрил финансовата й рамка и е "дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 блок 70 на стойност 1,6 млрд. долара", се посочва в среднощно съобщение на Министерството на отбраната.

Благословията обаче прилича повече на извиване на ръце, тъй като сумата, предложена от САЩ надхвърля парите, които българското правителство заяви, че е готово да плати. Както е известно, сделката за самолетите минава от скандал в скандал още от самото й начало. Стигна се до там българските депутати да отменят първоначалните изисквания тя да не надхвърля 1,8 млрд. лева, а първите самолети да бъдат доставени две години след сключване на договора.

Най-любопитното е, че въпреки отмяната, кабинетът и до ден днешен твърди, че това са истинските параметри на сделката. И ето че след новината от конгреса на САЩ, българските данъкоплатци, които всъщност ще плащат за новите изтребители, са изправени пред логичните въпроси: Кой какво договаря зад гърба му? Лъже ли правителството за стойността на покупката и какво в действителност ще получим от Съединените щати?

Според специализираното издание "Аеропрес" ние сме поискали от американците доста скромно оборудване, софтуер, боекомплекти и въоръжение към осемте машини. Параметрите са упоменати в уведомлението, което България е изпратила през февруари на САЩ. То разкрива, че системите и въоръженията "въздух-въздух", "въздух-земя" са дори повече от скромни. Например искаме едва 52 боеприпаса "въздух - земя" и целеуказващи контейнери, които обаче са достатъчни само за половината от заявените осем F-16.

Очевидна е и разликата в заявения от българските власти таван на сделката и офертата в уведомлението на американския конгрес. Там е посочена очаквана цена от 1,673 млрд.долара - или 2,925 млрд.лева. А първоначално определеният от нашите депутати финансов таван е 1,5 млрд. лева. Явно е имало някакво движение на цифрите, прикрито зад благовидната конфиденциалност на първоначалните разговори между двете страни.

Според специалистите първоначалната оферта на САЩ за осемте F-16 Block 70, с оборудването, комплекти въоръжение и обучения, е била малко над 2 млрд. лева. Българското правителство обаче е поискало допълнително оборудване, услуги и пакет въоръжение "въздух-земя", като през март т.г. американската страна е сметнала офертата на близо 1,5 млрд.долара. Не случайно и военният министър Красимир Каракачанов говореше по това време за сума от 2,5 млрд. лева. Само че тези пари надхвърлят тавана, определен от Народното събрание.

В последните дни Каракачанов бие отбой и твърди, че офертата на САЩ не е изгодна и не можем да договорим по-реална. "Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената на част от тази услуга на този етап е неприемлива", каза Каракачанов в средата на май. Тогава военният министър подчерта, че България настоява да получи параметрите, договорени от други държави за подобни сделки и посочи Словакия. Както е известно, за 14 изтребители F-16 Block 70 словаците са договорили сделка на стойност 1,8 млрд. долара. А за 19 такива самолети Бахрейн е договорил цена от 2,8 млрд. долара.

Каквито и сравнения да правим, отново излиза, че нашата сделка нещо не е наред. Или че някой ни заблуждава. В уведомлението, изпратено от България през февруари, е уточнено, че офертата, която САЩ ще ни дадат, има срок, в който тя или трябва да се приеме или да се започне процедура по нейното предоговаряне. Този срок е 60 дни. Ако нашата страна реши да прави сериозни промени по получената оферта, ще започне нова процедура по оформяне на ценово предложение и изпращането му.

Съобщението на военното министерство за решението на конгреса на САЩ обаче без да ще разкрива, че има нещо неизказано в досега протеклите преговори. От пресинформацията излиза, че едва ли не Съединените щати ще ни направят подарък, като се очаквало да получим проект на договор на цена 1,2 млрд. долара, а след изтичане на двуседмичен срок и получаването на проектодоговора преговорите щели да продължат.

В късния следобед днес посолството на САЩ у нас тиражира изявление по темата, което вместо да внесе повече яснота, като че направи мистерията още по-голяма. "Цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата", се посочва в него. "Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена“, се казва още там.

Реагира и военният министър Красимир Каракачанов. Оптимистично той оповести, че правителството може да се отклони от рамката от 1,8 млрд.лева, гласувана от парламента, като цената стигне до "около 2 млрд.лева".

Впрочем и на децата у нас вече е ясно, че "играчките", които сме поръчали на Съединените щати, няма как да бъдат купени на преференциални цени. Не е известно дали отвъд Океана са чували за българската приказка, че приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари, но политиката им е такава. Ето защо, ако в случая с осемте F-16 управляващите са тръгнали да си правят сметката без кръчмаря, пак ще си изпатим ние, данъкоплатците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във