Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой кой е от най-големите кредитополучатели на ББР

Новият министър на икономиката не си поплюва. Както обеща преди ден, той осветли най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие.

За първи път от повече от 10 години на светло излизат "богопомазаните".

Пълният списък на фирмите, усвоили близо милиард лева, беше публикуван на официалната страница на икономическото ведомство.

Ето го и него:

Кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет) и"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД

 

Само беглият прочит на тези фирми говори много. За изкушените в темата е ясно, че дългата ръка на Ахмед Доган здраво е държала юздите на държавната банка. Освен Делян Пеевски, който стои зад най-облажилите се със сериозно финансиране фирми, компания му прави и близкият съратник на Сокола – Румен Гайтански – Вълка.

Обслужваните компании от орбитата на Пеевски са "Благоевград БТ", "Маркет инвестмънтс" (собственикът на веригата за черна и бяла техника "Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс".

Гайтански пък се е вредил с кредитна експозиция за над 140 млн. лв. чрез компанията "Роудуей кънстракшън" АД.

Собственикът на "Инса ойл" – Георги Самуилов, който придоби Общинска банка, също е доволно обслужен от държавната финансова институция.

"Транспект" АД, зад която отдавна прозира сянката на депутата от ДПС Рамадан Аталай, довършва обръча от облагодетелствани фирми, близки до Движението за права и свободи.

Галениците на бившия премиер Бойко Борисов братята Кирил и Георги Домусчиеви също са в списъка на облагодетелстваните със "скромните" над 60 млн. лв. чрез компанията си "Параходство БМФ" АД.

И пловдивският олигарх Георги Гергов се е вредил със сериозно финансиране, отпуснато на "Слънчев ден" АД.

Наред със списъка на най-големите кредитополучатели от икономическото ведомство официално съобщиха, че до края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българската банка за развитие (ББР). Хората на министър Кирил Петков поясняват, че тя е създадена с цел проверка на процедурите по отпусканите от нея кредити в съответствие със Закона за ББР и устава на банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лева.

Всичко това стана възможно, след като министър Петков сключи договор за дарение с ДСК, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка е прехвърлила на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на Българската банка за развитие, вече е бил в правото си да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във