Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Kой е новият играч в търга за ЧЕЗ?

Надпреварата за активите на ЧЕЗ в България започва да наподобява на евтин телевизионен сериал. Преди седмица от централата в Прага потвърдиха за участието на нов кандидат в наддаването, но чехите така и не посочват конкретни имена.

"Имаме споразумения за конфиденциалност с всички, които се интересуват от нашите български активи, така че не можем да коментираме конкретни подробности в момента. Както беше обявено на пресконференцията на 19 март, очакваме обвързващи търгове през април. Едва след получаването на офертите ще стане ясно как ще продължи да се развива процесът...", заявява говорителят на чешката енергийна група Алице Хоракова. 

Изданието "Лидове новини" обаче е далеч по-словоохотливо по темата и периодично излиза с непотвърдени информации. Например в четвъртък (28 март) изданието оповести, че и "Еврохолд"  ще наддава за българските активи на ЧЕЗ, а основен източник на финансиране щяла да е руската VTB Capital. И това при положение, че на 26 март от българския холдинг категорично заявиха, че не коментират слухове или спекулативни информации. Създава се впечатлението, че някоя българска ръчичка в "Лидове новини" се опитва да прави внушения и не особено коректно да дирижира нагласите около сделката.

Неслучайни хора от българските енергийни среди бързо определиха твърденията на чешката медия като целенасочена спекулация. Нещо повече, подозренията за лансирането й се въртят около "Приста Ойл Холдинг" на братя Бобокови. Според някои сведения техният холдинг продава всяка година трансформаторно масло на ЧЕЗ за милиони левове и, изглежда, на братята не им е безразлично кой ще наследи чехите в България. Говори се, че те възнамеряват да участват в сделката за активите на ЧЕЗ с другия претендент - "Индия пауър", с 20-процентен дял от нея. 

Повече яснота може би ще има през април, когато в централата на ЧЕЗ в Прага очакват да получат обвързващи оферти от претендентите. На този етап предварителен договор е сключен единствено с "Инерком" на Гинка Върбакова, като сделката се оценява на над 320 млн. евро. Но "Инерком" има проблеми с Комисията за защита на конкуренцията. Решението за спиране на сделката бе обжалвано пред Върховния административен съд и делото е насрочено за май. Но не е изключено междувременно ЧЕЗ да започнат ексклузивни преговори с "Индия Пауър".   

Facebook logo
Бъдете с нас и във