Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кой е Александър Ваклин?

Бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничката й Биляна Петрова. Това стана ясно по време на заседанието на спецсъда, който разгледа мерките на двете задържани.

Иванчева посочи Румен Русев - зам.-кмет по строителството - като организатор на всичко, защото искал да заеме поста й. Кметът на "Младост" смята, че сумата, за която прокуратурата твърди, че е взела като подкуп, е подхвърлена. 

Десислава Иванчева показа на медиите бележка, подготвена от нея в ареста, тъй като бе отделена от репортерите чрез стъклена преграда. "Това, че са намерени пари, няма общо с нас", гласеше част от текста на бележката. В нея се казва още, че ще й поискат парична гаранция, която тя не може да внесе, и твърди, че соченият за "посредник" при подкупа - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров и Ваклин се познавали. На листчето се чете също така, че "Има доста инвеститори, които могат да потвърдят, че не сме искали пари, а само детски площадки". 

Адвокатът на Иванчева - Марин Марковски посочи, че извършеното от Ваклин деяние е "провокация към подкуп", което е престъпление по Наказателния кодекс.

Ваклин и фирмите му са сочени като крупен инвеститор в имоти. Изпълнявал и проект до Околовръстния път в София.

Ето какво разкрива Търговския регистър за Александър Ваклин:

Ваклин е собственик на фирмата ВАКЛИН ГРУП - дружество с ограничена отговорност, регистрирано в София, район Илинден, ж.к. Зона Б- 17, бул. Ген. Столетов No 11, бл. 0, вх. Б, ет. 7, ап. 15. Предметът на дейност на дружеството е проектиране, строителство, проучване, независим строителен надзор (след получаване на лицензия за съответния вид строително-монтажни работи), всякаква търговска и промишлена дейност, предоставяне на всякакви услуги, търговско представителство, посредничество, вътрешна и външна търговия, всякаква друга дейност, незабранена от закона.Съдружник на Ваклин във фирмата е Тасаки Холдингс Лимитед - офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, както и Славка Ваклина. 

Тасаки Холдингс Лимитед се свързва с още едно дружество - Тасаки Пропърти Банкя, също регистрирано на Сейшелите. Негов управител е Полина Панайотова Ваклин.

Срещу името на Александър Ваклин в Търговския регистър фигурират: ВАКЛИН ГРУП, "ПАР БЪЛГАРИЯ" ООД", СОФИЯ ЦЕНТРАЛ" ООД, "СОФИЯ ЦЕНТРАЛ-В" ООД, "БГГБ" ООД, "МС КОНСУЛТ 2004" ООД, "Ваклин Груп - Надежда", "ГЛОБАЛ ПОЙНТ СОФИЯ".

От "Ваклин Груп" отрекоха, че те са подали сигнала и подкупа.

Но признаха, че имат проблеми с община Младост. 

Александър Ваклин е роден през 1977 година. Той е живял във Великобритания и е работил като продуктов директор на консултантска фирма там. През 2013 г. е бил водач на листа на "Нова Алтернатива" - политическата формация на бившия военен министър Николай Цонев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев спомена на брифинга в сряда, че човекът, подал сигнала, е работил именно във Великобритания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във