Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кого ще стопли студеният резерв?

ТЕЦ "Бобов дол" не успя да "подпре" енергийната система, когато миналата зима имаше нужда от него.

Едно от най-сладките парчета в държавната "енергийна баница" се нарича "студен резерв". Определени централи получават привилегията да получават една камара пари за това, че блоковете им не работят срещу ангажимента да ги пуснат, ако се наложи. Извънредните ситуации, общо взето, са само при много люта зима или при евентуална авария на някой от 1000-мегаватовите реактори на АЕЦ "Козлодуй", но пък заработките са гарантирани. 

Само преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) обяви имената на големите печеливши, които ще се използват за студен резерв в периода от 1 август 2017 до 31 юли 2018-а. Става дума за седем централи, разделени в три лота. Първият е за осигуряване на нетна разполагаема електрическа мощност до 300 мегавата от 1 август до 30 септември и в него са ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", "Биовет" и "Топлофикация Русе" при цена от 7.65 до 7.68 лв. за мегаватчас. 

Вторият пул е за предоставяне на мощност от 700 мегавата за най-невралгичния период - от 1 октомври 2017-а до 31 март 2018-а, затова и цената е по-"солена" - между 10.98 и 11 лв. за мегаватчас. Колкото до победителите, в този случай те са седем - четирите централи, спечелили и първия лот, на които компания им правят още "Брикел", "Топлофикация Перник" и държавната ТЕЦ "Марица изток 2". 

Третият лот отново е за осигуряване на 300 мегавата - за времето от 1 април до 31 юли следващата година. Победители са четири централи - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, "Биовет" и "Топлофикация Русе", а цената е сходна с тази от първия лот - 7.65 до 7.67 лв. за мегаватчас.

Работата е там, че има сериозни основания за притеснения дали тези централи ще се справят, ако възникне необходимост от тях. През изминалата тежка зима екстремно ниските температури доведоха до небивало увеличение на консумацията на ток. В пиковите часове на 9 януари 2017-а товарът на електроенергийната система надхвърли 7600 мегавата. Рекордът бе отчетен в 19 ч. на следващия ден, когато натоварването достига 7690 мегавата. Поради тази причина се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова да разпореди всички резервни мощности да бъдат включени към енергийната система. Само че три от спечелилите и сега централи  - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, не се включиха в най-невралгичния момент заради различни проблеми. Независимо от задължението на собствениците на "студен резерв" в рамките на не повече от девет часа да достигнат заявената максимална мощност в ТЕЦ "Бобов дол" това се оказа невъзможно заради замръзналите въглища. В ТЕЦ "Русе" пък не достигала вода за охлаждане заради ниското ниво на река Дунав, а в ТЕЦ "Марица 3" имало проблем в котела. 

Бившият комисар в КЕВР Еленко Божков тогава заяви, че истината е малко по-различна. По думите му в ТЕЦ "Бобов дол", където в студен резерв стои един блок (169 мегавата), а другите два (общо 390 мегавата) са предназначени за свободния пазар, включително и за износ, една от работещите турбини се е повредила. Ето защо на пълна мощност е бил пуснат блокът, който дотогава е стоял в "студен резерв", а на неговото място е отишъл авариралият. "Така хем продължават да се вземат паричките по договора с търговеца, хем си получават и  паричките за разполагаемост от студен резерв за блока, който е спрян аварийно току-що… А ако се наложи диспечерът да активира и "студения резерв"!? Тогава влизат в действие "локумите" за замръзнали въглища и варовик, липса на вода за охлаждане и се налага ограничаване на износа", посочи Божков в своя публикация в интернет. 

"От две десетилетия - продължи енергийният експерт - не се е налагало студеният резерв да бъде активиран и явно някои хора са намерили начин да печелят, като сключват договори за продажба на ток на свободния пазар. По принцип това не е проблем, стига блоковете в тези централи да са надеждни, но с изключение на държавната "Марица изток 2" и на "Биовет" останалите не са на нужното технологично ниво."

След проверка на енергийното министерство Българският енергиен холдинг глоби провинилите се централи с общо 3.6 млн. лв. - 3.5 млн. лв. бе санкцията за неизпълнение на ангажиментите за осигуряване на студен резерв за януари и 100 хил. лв. - за февруари. Дано те са се стреснали от случилото се миналата зима. Иначе пак може да се окажем изправени на ръба на режим на тока. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във