Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кога ще е готов новият софийски парк "Възраждане"?

София ще има нов парк - „Възраждане“. Той простира на територия от 52 декара в квартал „Зона Б-5“ между ул. „Камен Андреев”, ул. „Партений Нишавски” и бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев”. Зеленият остров, който ще бъде в района на парка, бе открит на 17 април 2016 г. От Столична община обещават този проект да бъде приключен през ноември и след това да започне процедура за въвеждане на обекта в експлоатация.

„Към момента по натурални показатели са приключили около 80% от дейностите. Всички части с изключение на озеленяването са на около 80-85%. Озеленителните дейности са на 30%, тъй като очакваме тестове на поливната система и след това ще започне затревяването и посадъчния материал.“, коментира преди седмица Димитър Шивачев-директор на „Софийски имоти“. 

Основният тип настилка за главните и второстепенните алеи в парковата част е от бетонов унипаваж в два цвята. Избрани са светлосив и антрацит, окантени с бетонов бордюр. В контактните зони, където се осъществява връзка между новопроектираната паркова зона и съществуващата, се използва същата настилка като тази в изградената част на парк „Възраждане“ – бетонов унипаваж хексагон в жълт цвят, за третостепенните пътеки ще бъдат затревени. Предстои работа по поливната система и засаждане на 600 дървета.

В рамките на парка на площ от 25 дка ще бъде изграден първият аквапарк. Аквапаркът ще е с пет открити басейни и зона със закрит плувен басейн. В момента се изпълняват довършителни работи. На покрива на обслужващата сграда е разположена стартова площадка за спускане по водните пързалки. Закритият басейн е с шест коридора с размери на коритото 25 м/15.40 м. Дълбок е 1.8 м в дълбоката част и 1.35 м в плитката. Ще има водоналивен кът за минерална вода с температура 43 градуса, която е доведена от находището „София – Баталова воденица”.

Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. На терена ще бъде разположено и заведение за бързо хранене. В зелените площи е предвидено поставянето на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат разположени в периферията на парка в близост до второстепенните подход. Специална атракция ще бъде съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 метра. В централната зона на парка пък ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри.

Идеята за нов софийски парк е от 2011 г. Тогава бе решено общинското дружество „Софийски имоти” ЕАД да продава ненужни терени, за да финансира изграждането му. Общинското дружество финансира проекта с  9.9 млн. лв. Бе определено 5.5 млн.лв. от тях да са финансиране от самото дружество, а останалите да се получат по линия на Фонда за развитие на градска среда към Оперативна програма "Региони в растеж". В края на миналата година беше избран и изпълнител , а на 4 януари тази година  "Софийски имоти" официално подписа договор с "Калистратов груп" за изграждане на съоръжението в новата част на парк "Възраждане". Срокът за изпълнение според контракта е 342 дни. За реализирането на проекта изпълнителят ще получи 9.54 млн. лв. без ДДС - сума съвсем близка до максималната прогнозна стойност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във