Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Коалиционен съвет обсъжда искането за военна помощ за Украйна

Министърът на отбраната Драгомир Заков

В Народното събрание се провежда коалиционният съвет по отбрана, на който ще бъде обсъден проектът на решение на „Демократична България“ за отпускането на военнотехническа помощ за Украйна. В срещата участват представители на четирите формации в коалицията - ПП, ИТН, БСП и ДБ, и военният министър Драгомир Заков.

В сряда от ДБ поискаха да започнат консултации за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна. Заместник-председателят на парламента и депутат от ДБ Атанас Атанасов изчете в пленарната зала декларация, в която се казва, че "войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл".

Искането на ДБ предизвика разногласия в коалицията, тъй като от БСП са категорично против това. Днес позицията беше потвърдена и от вицепремиера и лидер на партията Корнелия Нинова. "Имаме решение да не се изнася оръжие в Украйна и то е в сила. Предстои парламентът да гледа проект на решение на „Демократична България”. Ние ще гласуваме против него", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във