Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ: Заплащането у нас е с 22% по-ниско от това Румъния и с 35% от Сърбия

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи, заявила кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с представители на КНСБ.

Фандъкова представи на ръководството на КНСБ и на представители на ключови федерации проекта на бюджет на столицата. 

"Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона - брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ - 627 евро, Скопие - 526 евро и Солун - 1455 евро", посочи Фандъкова.

Кметът обясни, че в София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът по-скоро е свързан с подготовката на кадрите. 

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров е крайно време темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22 на сто по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия.

Според Димитров, за да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години. 

Синдикалистът посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във