Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ призовава да не се приема мярката с принудителния неплатен отпуск

КНСБ настоя народните представители, които гледат на второ четене в правната комисия закона за мерките по време на извънредното положение, да не приемат текста, с който да се предоставя възможност на работодателя едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители.

От КНСБ са категорични, че трябва да се гарантират трудовите доходи на всички работещи в тази тежка ситуация, а подобна промяна ще ги лиши от възнаграждения.И в момента Кодексът на труда - член 160, позволява всеки работник и служител, ако има нужда и поиска от работодателя, да му бъде разрешен неплатен отпуск. Преценката е на работодателя и този неплатен отпуск не е ограничен със срок, припомнят  от профсъюза.

"Общото съгласие на всички социални партньори в момента е да търсим чрез законодателни промени гарантиране на трудовите доходи на всички засегнати от извънредното положение работници и служители, а не само на тяхната заетост. Призоваваме народните представители да проявят отговорност и да не позволят приемането на подобен текст", заявяват от КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във