Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ предлага 15% обща ставка на ДДС и 15% данък върху доходите

КНСБ предлага пакет от промени в данъчната система, като исканията на синдиката са въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, ставка от 15 процента върху ДДС и върху доходите на физическите и на юридическите лица.

"Ще останат много разполагаеми средства в ръцете именно на тези хора, които са с ниски доходи и по наши сметки става въпрос между 600 и 900 лева на година, което е значителен ресурс на фона на доходите, които получаваме, но ще увеличи реалната покупателна способност на населението и държавният бюджет и закона за промените в данъците се готвят летните месеци. Нарочно го анонсираме това нещо, за да имаме една изпреварваща линия затова какво очакваме", заяви икономическият експерт на синдиката Любослав Костов.

От КНСБ обмислят да предложат и налагане на еднократен данък "богатство" през 2020 година заради коронакризата.

Според най-голямата синдикална общност икономически логично е и социално справедливо да се въведе еднократен данък само за 2020 година по отношение на притежаваното движимо и недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност. Подобна форма на облагането съществува в повечето развити европейски икономики, посочват от синдиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във