Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ отново настоява за данъчна реформа

КНСБ предлага обща ставка от 15 процента за ДДС, 15 процента данък върху доходите на юридическите лица и 15 процента върху доходите на физическите лица. Синдикатът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. 

На форума "Визията на КНСБ относно данъчната система на Република България" президентът на синдикалната организация Пламен Димитров подчерта, че не се предлага увеличение на данъците, а тяхното преразпределение. Според него основните икономически и социални политики трябва да се правят през разходната част на бюджета, а не през данъчната.

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4,67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи. Освен това, по линия на косвеното облагане, разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-а заплата.

Димитров изтъкна, че КНСБ не подкрепя "епизодични, инцидентни и безпринципни намаления на данъчни ставки", а настоява за общо намаление на ставката.

Синдикатите са категорични, че работещите няма да пострадат от предлаганата данъчна реформа. Те са на мнение, че данъците трябва да бъдат достатъчно ниски и добре систематизирани, за да могат хората и фирмите да бъдат мотивирани да ги плащат, а не да ги избягват. Според тях данъчните изменения ще стимулират потреблението, ще допринесат за по-справедливо съотношение между преките и косвените данъци в държавния бюджет, както и ще помогнат за ограничаване на негативния ефект от COVID-кризата. 

Балансът от това какво вземаш и на кого го даваш през бюджетните политики, е от същественото значение за усещане за справедливост в обществото, смятат от КНСБ. 

По данни на АИКБ и НСИ сивата икономика у нас устойчиво стои на 20-21% от брутния вътрешен продукт или 23 млрд. лв. Преките и косвените данъци допълнително засилват неравенствата и усещането за несправедливост, смята Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във