Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ определи като символично увеличението на заплатите в новия бюджет

Държавата планира да увеличи с 5 процента заплатите в приходните и социалните агенции от следващата година. Синдикатите обаче, определят това като символично. "НАП, Митници, Агенция по заетостта, АСП, ГИД, НОИ, НЗОК - на всички пет процента. Ние не сме съгласни и искаме увеличение от десет процента", каза лидерът на синдиката Пламен Димитров.

КНСБ настоява също майчинството между първата и втората година на детето да се увеличи от сегашните 340 на 420 лева от следващата година. "Според нас, 420 лева спокойно може да бъде увеличението, без това да събори разхода на бюджета, както и минималното обезщетение за безработица от 7,20 лева на ден, което не е променяно осма година, ако не се лъжа, дава 150 лева обезщетение за безработица на този, който се осигурява върху минималното възнаграждение, всъщност е половината от прага на бедност. Очевидно няма логика, ако се е осигурявал на минималната работна заплата, 60 процента от нея далеч не са 150 лева", посочи той.

"И да не забравя - за нас е нужно увеличението на минималната заплата да продължи своят ръст и 2017 и 2018 година", обясни Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във