Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ: Нямаме шанс за Шенген, ако не вдигнем заплатите

На 27-и излизаме на протест, защото според нас в икономиката има резерви и заплатите могат да растат. Бизнесът е увеличил възнагражденията на някои места, но трябва още. Не казвам, че това трябва да стане рязко. 30 000 души напускат годишно България. Вече няма работници и кадри. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

"Трябва да мислим как да задържим тези хора в България. Един от начините е увеличаване на заплатите. Нямаме шанс да влезем в Шенген, ако не се доближим поне на 60% работните заплати, брутния продукт на глава от населението и производителността. Водим борба със сивата икономика вече повече от 15 години“, каза  Димитров пред Би Ти Ви.

В сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

Според председателя на АИКБ Васил Велев повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във