Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните. "КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, обяви Пламен Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 година.

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината, прогнозира той. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5 процента.

Разбира се, тя се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. „Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира пред Nova телевизия Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

Той обясни и защо има такова поскъпване.

„Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, посочи Димитров.

В резултат издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

Тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във