Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ настоя възрастта за пенсия да не се променя

КНСБ поиска възрастта за пенсиониране догодина да остане без промяна за всички работещи. Според синдиката, това е единственото правилно решение в оставащия месец до края на годината.

КНСБ е изработила предложения към правителството за спешни мерки и приоритети за управление и стабилност на страната, обяви на пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Като основен приоритет Димитров очерта нова политика по доходите. Синдикатът настоява за законодателни промени, с които да се гарантира 10-процентно увеличение на средната работна заплата всяка година, което да е следствие на договарянето на заплати в предприятията и браншовете. КНСБ започва от днес кампания във всички предприятия, в които конфедерацията има структури за договаряне на увеличаване на заплатите през следващата годна.

КНСБ очертава и цел до края на четиригодишния мандат общото плащане на труда да стане поне 50% от БВП. Официалните данни сочат, че за България БВП на глава от населението е вече 47% от средноевропейското равнище, докато средната брутна работна заплата в индустрията и услугите е едва около 25% от тази в ЕС, аргументира се Димитров. По думите му произвеждаме два пъти повече отколкото получаваме.

Синдикатът смята за реалистично и постижимо от 1 януари 2015 г. минималната работна заплата да е 400 лв. Не само, защото хората са бедни, но и защото единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е потреблението, посочи Димитров.

КНСБ е против наливането на държавен дълг в банковата система, допълни Димитров. По думите му държавата може и трябва да взема дългове, когато обаче те са ориентирани към инвестиционно потребление, спасяване на енергийния сектор, а не към спасяване на този или онзи частен субект.

Синдикатът настоява и още тази седмица да бъде свикано първото заседание на Тристранния съвет с участието на премиера, посветено на бюджета за 2015 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във