Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ настоя минималната заплата да стане 700 лв. още от 1 ноември

Проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ констатира ускорение на цените при хранителните продукти през октомври спрямо края на август. Това съобщи научният секретар в ИССИ Росица Макелова на онлайн пресконференция. Според експертите на КНСБ цените на едро са проблем, защото тази динамика ни показва какво може да очакваме да се случи през следващите седмици в цените на дребно за потребителите.

Основни фактори, оказващи въздействие върху ръста на цените за крайния потребител, са възходящ темп на цената на електроенергията за бизнеса; ръст на цените на петрола и газа в международен план; продължаващ ръст на Общия индекс на цените на производител в промишлеността; съществен годишен ръст на средните изкупни цени на всички основни зърнени и маслодайни култури в страната, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според КНСБ тревожният ръст на цените преди зимния период налага обсъждането на мерките за финансова компенсация на небитовите потребители на електроенергия (в т.ч. възстановяване на 75 на сто от надвзетото, приемане на изменения на Методиката за определяне на цените на доставчика от последна инстанция (ДПИ), отчитане на краткосрочните мерки на Европейската комисия). Синдикатите настояват за стабилна политика по доходите, припомни президентът на синдиката. Димитров призовава и работодатели, и работници да настояват за ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12.5 на сто). Още от 1 ноември 2021 г. размерът на минималната работна заплата да бъде увеличен на 700 лв., а от 1 януари 2022 г. на 764 лв., искат от КНСБ. Отдава се и изключително значение на проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз. Синдикатите отново настояват за прилагане на официалната линия на бедност в размер от 460 лв. (в съответствие с методологията на Евростат) и през нея да се изчислят всички плащания за социално подпомагане на уязвимите групи.

Необходимо е преразглеждане на механизмите на целевата помощ за отопление. "Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства", каза още Пламен Димитров. Според него трябва да се заложи в бюджета за 2022 г. да стане двоен обхватът на подпомаганите енергийно хора, както и да се увеличи помощта. Трябва да се обвържат всички плащания с официалната линия на бедност, като тя да стане 460 лева от следващата година.

Подпомаганите енергийно домакинства са в пъти по-малко: в момента са около 345 хил., а общата сума е 525 лв. От КНСБ припомниха, че по данни на SILC за 2020 г. хората под прага на бедност са 23,8 на сто (1,66 млн. души). На минимална работна заплата през юни 2021 г. са са назначени 502 380 души. Прогнозата на КНСБ е инфлацията в края на годината да надхвърли 6 процента, каза Пламен Димитров. От синдиката настояват за защита на доходите на уязвимите домакинства, включително на безработните с минимално обезщетение да се изплати допълнителен бонус от 120 лв. за последните три месеца на годината.

Директорът на ИССИ Любослав Костов припомни, че от бизнеса поискаха да не расте минималната заплата, да не се увеличават минималните осигурителни доходи, което, по думите му, показва, че бизнесът не е солидарен в сегашната ситуация, а иска само компенсации. В България много хора обедняха от честен труд и ще продължават да обедняват, ако не бъдат подпомогнати, заяви Костов.

Според изследването на синдикатите, на годишна база се отчита двуцифрен ръст при редица от наблюдаваните хранителни стоки: 


  • с близо 10% са поскъпнали брашното и картофите;

  • морковите поскъпват с 16%;

  • над 20 на сто са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици;

  • с около 30% са поскъпнали прасковите и дините;

  • с 43 на сто е нараснала цената на олиото;

  • на яйцата с 8%.

В групата на месата и месните продукти е отчетен по-слаб ръст в цените, както и при млеката, сиренето и захарта. Плавно започва да се покачва цената на хляба – на годишна база има вече увеличение от 5,5 на сто. 

Проучването на КНСБ е следило цените на 35 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост. Наблюдавани са над 100 търговски обекта в 27 области на страната. Периодът на провеждане на изследването е 19 - 20 октомври 2021 г. Източник за информацията за цените е Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

След изменението на цените на топлоенергията от 1 юли ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на 2022 г. Спрямо края на август бензинът поскъпна с 3 на сто и дизелът с 3,5 на сто, докато при пропан-бутана се наблюдава почти двуцифрено изменение с 9,9%.

Същевременно годишният ръст при горивата вече осезаемо се усеща от домакинствата в страната - бензинът и дизелът са с около 30 на сто по-скъпи, а пропан-бутанът е с 51,7 на сто по-скъп спрямо септември 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във