Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КНСБ и "Подкрепа" искат парите за извънреден труд да са обвързани с основната заплата

Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъсваем работен процес. В момента по тяхно мнение бизнесът злоупотребява с режима и лишава работниците от полагащи се почивки. 

След среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" – Пламен Димитров и Димитър Манолов, категорично заявиха, че заплащането на нощния труд трябва да се обвърже с процент от основната заплата, а не към минималната, както предлага правителството.

Хората искат значително увеличаване на заплащането за нощен труд, реално отчитане на полагания извънреден труд и заплащането му, както и времето, през което работниците са в режим на разположение на работодателите.

Националната подписка е събрала 101 586 подписа на работещи българи. В нея се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне: 


  • значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от минималната работна заплата за страната; 

  • въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем (непрекъснат) технологичен режим на работа; 

  • гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто (в почивни дни) и 100 процента (на официални празници).

„Диалогът по промените в Кодекса на труда ще продължи, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от темите, които са важни по отношение на регулацията на пазара на труда”, каза министър Деница Сачева. Тя припомни, че част от предложенията по отношение на сумираното изчисляване на работното време са намерили отражение в предложените промени на Кодекса на труда, като намаляване на времето от 6 на 4 месеца. По отношение на нощния труд също е била направена стъпка напред. 

Подготвя се финансовата обосновка на наредбата, с която ще се регламентират промените, като се предвижда от 1 януари 2021 година допълнителното възнаграждение да бъде 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев. Предстои този нормативен акт да бъде приет от Министерския съвет още през следващия месец.

Лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров поискаха и ограничаване на нощния труд. Според Манолов е добре, че има стъпка напред по отношение на заплащането за нощен труд, но исканията на синдиката са добавката да е в процент от основната, а не от минималната заплата. Той припомни, че нощен труд полагат около 400 000 души. 

Подписите са събрани в рамките на проведената национална акция, организирана от синдикатите под надслов "Заедно да защитим труда си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във